The Crystals: Then He Kissed Me (1963)

Julkaistu Ke, 13/08/2008 - 14:22


Tyttöyhtyeiden valtakausi oli luova ja intensiivinen mutta ajallisesti sangen lyhyt ajanjakso amerikkalaisessa popissa. Sama pätee myös yksittäisten yhtyeiden suosioon. Keskeiset tyttöyhtyeet nousivat tähtitaivaalle nopeasti mutta huipulla pysytteleminen osoittautui lähes kaikille mahdottomaksi The Beatles-yhtyeen käynnistämän britti-invaasion käynnistyttyä.

Tällaisen suhdanne kaaren kävi läpi myös The Crystals-yhtye, joka oli tyttöyhtyesoundin pääarkkitehti Phil Spectorin ensimmäinen silmäterä ja menestystuote. The Crystals sai ensimmäisen levynsä listojen kärkikahinoihin tammikuussa 1962 eikä viimeiseen kaupalliseen täysosumaan kulunut aikaa kuin reilu vuosi. 1963 kärkikymmenikköön noussut Then He Kissed Me oli paitsi Kristallityttöjen viimeinen suurhitti, yksi komeimmista aikakautensa pop-tuotoksista. Tätä mieltä oli myös Phil Spector, joka nimesi kappaleen henkilökohtaiseksi suosikkilevykseen.

The Crystalsin listahistoria oli paitsi suht lyhyt myös sangen sekava. Yhtyeen kokoonpano vaihteli heti 1960-luvun alussa useammankin laulajan osalta ja Phil Spector lisäsi sekaannusta julkaisemalla The Crystals-nimellä levyjä, joissa ei laulanut yhtään Crystalsin jäsentä. Alkuperäinen ja oikea Crystals pääsi myös esiintymään omilla levyillään ja erityisesti yhtyeen soololaulaja La La Brooksin pippurinen ääni oli Spectorin mieleen. Brooksin energinen leadlaulu yhdistyneenä Crystalsin huokaileviin taustaosuuksiin teki Then He Kissed Me-kappaleesta komean loppuhuipennuksen Crystalsin listauralle. Syyskuussa 1963 kappale nousi sijalle kuusi Yhdysvaltojen poplistoilla. Levyn myötä Phil Spector oli lopullisesti löytänyt haaveilemansa wall of sound-soinnin, jonka ansiosta hänestä tuli yksi keskeisistä rock-historian tyylinluojista. The Crystals oli tehnyt tehtävänsä tuotekehittelyprojektissa ja yhtye sai väistyä Spectorin uuden lemmikin The Ronettesin tieltä.

Pekka Laine

Linkit: