Linda Ronstadt: Skylark

Julkaistu Ke, 13/08/2008 - 15:39


Viimeisen 20 vuoden aikana ovat varsinkin monet naispuoliset rocklaulajat ja poptähdet levyttäneet ahkerasti myös musiikkia ajalta ennen rock and rollia. Lähinnä 1930- ja 1940-luvun iskelmistä ja jazzstandardeista koostuvia albumeja ovat tehneet mm. Melissa Manchester, Joni Mitchell, Sinead O’Connor, Alison Moyet ja Rita Coolidge. Trendin varsinaisena lanseeraajana voidaan pitää kuitenkin Linda Ronstadtia, joka Suuren Amerikkalaisen Laulukirjan innoittamana levytti 1980-luvun puolivälissä peräti kolme evergreeneistä koostunutta albumia.

Tucsonissa, Arizonassa vuonna 1945 syntynyt Linda Ronstadt aloitti uransa 1960-luvun loppupuolella. Varsinainen läpimurto tapahtui seuraavalla vuosikymmenen alkupuolella, jolloin ilmestyneet levyt olivat vahvasti sidoksissa tuolloin kukoistuskauttaan elävään folk- ja countryrockiin. Sen jälkeen Linda Ronstadtin tyyli alkoi painua vähitellen yhä lähemmäksi mainstreampoppia, kunnes sekin tie alkoi olla hittien tyrehtyessä loppuun kuljettu. Oli siis aika vaihtaa jälleen kerran tyyliä.

Vuosina 1983-1986 Linda Ronstadt levytti kolme albumia legendaarisen orkesterinjohtajan, mm. Frank Sinatran luottokapellimestarina tunnetun Nelson Riddlen kanssa. Tyylikkäissä 40-lukulaisssa kansissa julkaistut levyt olivat nimenomaan Riddlen ansiosta tyylikkäitä myös sisältönsä puolesta. Mutta ei Linda Ronstadtinkaan osuutta voi vähätellä. Suurelle orkesterille kirjoitettujen ylenpalttisten sovitusten tukemana laulajatar osoittautui sangen päteväksi evergreenien tulkitsijaksi, mitä samaa ei voi sanoa kaikista myöhemmin samalla tyylillä tehdyistä yritelmistä.

Lindan levytrilogian keskimmäisen osan, vuonna 1984 julkaistun Lush Lifen parhaisiin paloihin kuului Glenn Millerin orkesterin vuonna 1942 ensiesittelemä Skylark. Sen oli säveltänyt pianisti Hoagy Carmichael, mies jonka kynästä ovat lähtöisin myös sellaiset ikivihreät kuin Georgia On My Mind, Stardust ja Rockin’ Chair. Mutta ei ollut turha mies myöskään Johnny Mercer, joka ehti kirjoittaa uransa aikana yli 1.100 tekstiä, joukossa monia kiistattomia klassikoita kuten That Old Black Magic, Come Rain Or Come Shine, Jeepers Creepers ja – Skylark.

Jake Nyman

Linkit: