Rednex: Cotton Eye Joe

Julkaistu Ke, 13/08/2008 - 12:00


Reilut kymmenen vuotta sitten saattoi minkä tahansa suomalaisen kaupungin katuja kaikessa rauhassa tallaava kunnon kansalainen joutua yllättävän hyökkäyksen kohteeksi: kulman takaa syöksyy renkaat ulvoen vuoden 1974 mallia oleva ruskeankeltainen Toyota Corolla sisällään neljä tai viisi nuorta miestä. Kärryn sisältä kuuluisi epäilemättä pussikaljan aiheuttamaa iloista kilinää, ellei se peittyisi autovanhusta huomattavasti kalliimpien stereoiden mielettömällä voimalla pumppaavaan musiikkiin. Ja vuosina 1994-1995 tuo jalankulkijat lamauttanut ja pulut pelästyttänyt musiikki kuului hyvin usein ruotsalaisyhtyeelle nimeltä Rednex.

Vuonna 1992 Tukholmassa perustetun Rednexin musiikillinen konsepti oli aika erikoinen, sillä bändi yhdisteli pokkana Yhdysvaltain syrjäseutujen junttipelimannimusiikkia moderniin eurooppalaiseen teknoon. Siis huuliharput ja viulut samassa paketissa syntikoiden ja rumpukoneiden kanssa. On päivänselvää, että tällainen musiikki jakoi mielipiteet tasan kahtia: Joidenkin mielestä Rednexin levyt kuulostivat sietämättömiltä renkutuksilta kun taas toiset pitivät sitä mitä mainioimpana tanssimusiikkina.

Rednexin läpimurtolevy oli Cotton Eye Joe, joka nousi listoilla kaikkialla Euroopassa ja Yhdysvalloistakin yhtye sai kultalevyn. Suomessakin se oli kaksi viikkoa listaykkösenä lokakuussa 1994, vaikka loputtomalta tuntuneen radio- ja katujen kumipyöräsoiton perusteella sen olisi voinut kuvitella olleen vieläkin suurempi hitti.

Myöhemmin Tukholmasta Amsterdamiin muuttaneen Rednexin kokoonpanossa tapahtui jatkuvia muutoksia, ja yhtyeeseen onkin kuulunut kaikkiaan 11 muusikkoa. Suosioon se ei ole vaikuttanut sitä eikä tätä, sillä Rednex on saanut aikaiseksi neljä yli miljoona kappaletta myynyttä singleä. Erityisen suosittu yhtye on ollut Saksassa, jossa sen singlet ovat olleet listaykkösinä ennätykselliset 25 viikkoa. Hyvänä kakkosena tulevat takatukkaiset kasarihurmurit eli Modern Talkingin hymypojat 19 ykkösviikollaan.

Kun edesmenneessä Radiomafiassa äänestettiin peräti 11 000 kuuntelijan voimin kaikkien aikojen 500 parasta popkappaletta, pääsi Rednex listalle useallakin levyllään. Tänään se tuskin onnistuisi vastaavanlaisessa äänestyksessä, mutta kaikkien aikojen ärsyttävintä kappaletta valittaessa Cotton Eye Joe voisi olla kova sana.

Jake Nyman

Linkit: