Burt Bacharach: Raindrops Keep Falling On My Head (1969)

Julkaistu To, 14/08/2008 - 13:17


Säveltäjä Burt Bacharachin ja sanoittaja Hal Davidin muodostama lauluntekotiimi raivasi tiensä amerikkalaisen poptuotannon valiojoukkoihin jo 1950-luvun lopulla. Kaksikko loi 1960-luvun mittaan tasaiseen tahtiin menestyslauluja, mutta se lopullinen miljoonaluokan täysosuma odotutti itseään.

Vuonna 1969 Burt Bacharachin sävellysura sai viimein kruununsa Paul Newmanin ja Robert Redfordin tähdittämän westernin Butch Cassidy and The Sundance Kidin menestyksen myötä. Bacharach sävelsi elokuvan tyylikkään soundtrackin ja elokuvan tunnusmelodiaksi nousseen laulun Raindrops Keep Falling On My Head.

Raspikurkkuisen BJ Thomasin laulamana Raindrops nousi Yhdysvalloissa listaykköseksi ja melodiasta tuli välittömästi viihdestandardi. Sävellyksenä kappale edusti hyvin Bacharachin tyyliä, joka oli päällisin puolin siloteltua mutta pinnan alla täynnä yllätyksiä. Hän käytti melodioissaan sulavasti ja aika-ajoin radikaalistikin aineksia viihteen traditiosta, bossa novasta, jazzista, taidemusiikista ja popista.

Burt Bacharachia voi jopa pitää amerikkalaisen viihdesäveltämisen viimeisenä suurena klassikkona. Raindrops Keep Falling On My Headin menestys oli viihdeteollisuuden silmissä olennainen siivu hänen tuotannossaan. Dollareitten päälle ymmärtävä elokuvamaailman palkitsi kappaleen Oscarilla ja Burt Bacharach sai pystin myös parhaasta score-musiikista. Laulun menestystarina ei rajoittunut pelkästään alkuperäiseen leffayhteyteen, vaan se jatkoi elämäänsä ympäri maailmaa versioituna ikivihreänä. Suomessa Bacharachin ja Davidin liki täydellinen elokuvaiskelmä päätyi Dannyn ohjelmistoon nimellä Räystäät jos tippuu.

Pekka Laine