Duran Duran ei ehkä ollut 1970-80-luvun taitteen konepopaallon uudistushenkisin tai varhaisin edustaja, mutta se oli ainoa yhtye, joka nousi oikeasti punkin jälkeisestä syntesoijayhtyeiden tulvasta poptähteyteen.
Duran Duranin hittiputki oli 1980-luvun alussa sitä luokkaa että yhtyeen nimestä on monen kuulijan mielissä tullut symboli tai suorastaan synonyymi aikakauden hedonistiselle syntsapoptyylille, joka sikisi punkista, diskosta, glamrockista ja syntesoijia hieman vakavammassa hengessä hyödyntäneiden pioneerien ideoista. Välimatkan päästä tarkasteltuna Duran Duranin nousu kukkulan kuninkaaksi ei ollut mikään ihme: yhtye kykeni kirjoittamaan kilpailijoihinsa verrattuna tarttuvampia kappaleita ja mikä tärkeintä Duranien levyt eivät rakentuneet yhden hittikoukun varaan. Tämän seikan bändi todisti jo ensimmäisellä levyllään eli vuonna 1981 ilmestyneellä albumilla Duran Duran.
Uuden aallon jälkihöyryissä Duranien uudenlainen tanssipop paitsi kuulosti myös näytti tuoreelta. Pääasiallinen lauluntekijä Nick Rhodes ja solisti Simon LeBon osoittivat omaavansa bänditovereidensa kanssa selviä popdandyn piirteitä ja Duran Duranin puunatussa imagossa oli samaa häpeilemättömyyttä kuin Roxy Musicin ja Bryan Ferryn touhuissa oli ollut edellisellä vuosikymmenellä. Duranin esikoislevyltä lohjenneet hittisinglet Planet Earth ja Girls on Film paketoitiin myös videomuotoon ja erityisesti jälkimmäisen kappaleen kohdalla videosta tuli pienen mutkan kautta tärkeä osa hitin syntyprosessia.
Vuonna 1981 elettiin musiikkivideoiden varhaisvuosia ja Duran Duran toteutti ensimmäiset videonsa lähinnä baarien videojukebox-levitystä varten. Girls on Film sai kuvituksekseen räväkän puoleista nakuilua, joka sai BBC:n heti takajaloilleen.
Pehmopornahtavaa poseerausta ei saanut näyttää sen kanavilla lainkaan, mikä sai puolestaan Yhdysvaltain vastaperustetun MTV:n heräämään. Sensuroidusta Girls on Filmistä tuli yksi Music Televisionin läpimurtovuoden suurimmista videohiteistä ja Duran Duranista samalla yksi maan suosituimmista yhtyeistä. Bändin menestys Amerikan markkinoilla oli sitä luokkaa, että eräät pophistorioitsijat ovat puhuneet jopa toisesta britti-invaasiosta. Beatle-faneja mahdollisesti shokeeraavassa rinnastuksessa on vinha perä. Duran Duranista ja konepopista tuli 1960-luvun murroksen jälkeen seuraava Yhdysvallat polvilleen saattanut brittiläinen populaarimusiikillinen ilmiö.
Pekka Laine
Linkit: