Gladys Knight & The Pips: Midnight Train To Georgia (1973)

Julkaistu To, 14/08/2008 - 12:54


Vaikka laulajatar Gladys Knight teki Pips-yhtyeensä kanssa läpimurron Motown-yhtiön suojissa ja vaikka Knight kuului useamman vuoden ajan soulin superyhtiön keskeisiin naissolisteihin, hän sai pitkän uransa ensimmäisen listaykkösen vasta kun tiet Motownin kanssa olivat eronneet.

Kärkikymmenikköön Gladys Knight & The Pips oli noussut jo vuonna 1961 ja viisi vuotta myöhemmin alkanut Motown-putki poiki useammankin hitin. Soul-musiikin upeimpiin kuuluvan naisäänen kohdalle ei kuitenkaan osunnut sitä täydellistä laulua ennen kuin vuonna 1973, jolloin Gladys Knight and The Pipsin levytys Midnight Train To Georgia nosti yhtyeen hetkessä mustan musiikin supertähtisarjaan.

Laulaja-lauluntekijä Jim Weatherlyn kirjoittama laulu oli alun perin nimeltään Midnight Plane To Houston”, mutta lentokone vaihdettiin tekijän luvalla yöjunaksi ja Houston Georgiaksi siinä vaiheessa kun laulajatar Cissy Houston tarttui aiheeseen 1970-luvun alussa Kappaleen tarina pysyi muuten samana eli se kuvaa sortuneisiin tähtiunelmiin ja suurkaupungin humuun pettyneen päähenkilön paluuta kotiin.

Paitsi upeaäänisenä tulkitsijana ja monien soul-hittien taustaäänenä myös Whitney Houstonin äitinä tunnettu Cissy puristi Midnight Train To Georgiaan hienon sielukkaan latauksen, mutta yleisö ei Houstonin versiota syystä tai toisesta löytänyt omakseen. Gladys Knight and The Pipsin pykälää melodramaattisempi tulkinta sen sijaan osui myös kuluttajien makuhermoon. Georgiasta kotoisin ollut Knight ylsi levytyksessä yhteen uransa hienoimmista laulutulkinnoista ja sopivan viihteellisesti sovitettu gospel-hehkutus nousi suoraan listojen paalupaikalle.

Midnight Train To Georgian jälkimainingeissa Gladys Knight and The Pips sai aikaan useita vereviä soul-vetoja, mutta 1970-luvun puolivälin jälkeen yhtyeen kurssi kallistui enemmän keskitien viihteen puolelle. Aikuisyleisölle suunnatun pehmosoulin parissa vuosia tahkonnut Gladys Knight ei missään vaiheessa menettänyt omaa asemaansa yhtenä mustan musiikin tärkeimmistä naislaulajista.

Pekka Laine

Linkit: