Problems: Ei tää lama päähän käy (1978)

Julkaistu To, 14/08/2008 - 12:38


Suomalaisen punk-rockin nousu ja kaikkien aikojen suomalaisen rock-yhtiön Love Recordsin alamäki osuivat harmillisesti samaan aikaan. Vaikka Love painiskeli punk-räjähdyksen aikaan jo huomattavien taloudellisten vaikeuksien kanssa. ehti levymerkki kantaa kortensa myös punk-kekoon.

Loven punk-löydöistä tärkeimmiksi osoittautui Pelle Miljoona, mutta yhtälailla olennainen osa suomalaisen katukapinan historiaa olivat helsinkiläisen Problems-yhtyeen ensilevyt, jotka Love Records saattoi maailmaan. Jos oikeata asennetta ja tunteen paloa pidetään hyvän punk-rockin tärkeimpinä kriteereinä, on Problemsin ensisingle Ei tää lama päähän käy vuodelta 1978 yksi kaikkien aikojen sinivalkoisia punk-rykäisyjä.

Tuomo ”Tumppi” Varosen luotsaama Problems? syntyi vuonna 1977 Näköhäiriö-yhtyeen raunioille. Bändi treenasi Punk-houseksi ristimässään loukossa ja harjoituskämpällä äänitetyllä c-kasetilla Problems sai Love Recordsin kiinnostumaan musiikistaan.

Loven puuhamiehistä Atte Blom suhtatutui punk-aaltoon ymmärtäväisimmin ja juuri Blom kuuli meluisalta treeninauhalta sen verran lahjakkuutta ja idea, että levytysstudio aukesi. Problems äänitti Lovelle singlen Ei tää lama päähän käy/Häirikkö oon ja neljä kappaletta, jotka julkaistiin legendaksi sittemmin muodostuneella Pohjalla -kokoelmalevyllä. Muutamassa tunnissa hätäisesti rykäistyt raidat eivät olleet täydellisyyden taidetta, mutta niiden avulla yksi Suomi-punkin klassikko sai lähtölaukauksen edelleen jatkuvalle uralleen.

Pekka Laine