Iron Butterfly: In-a-Gadda-Da-Vida (1968)

Julkaistu Ti, 07/10/2008 - 12:24


Iron Butterfly -yhtyeeneepos In-A-Gadda-Da-Vida on sekähyvässä että pahassa yksi 1960-luvun happorokin tarunhoitoisimmista esityksistä.                                            

Vuonna 1966 San Diegossa Kaliforniassa perustetun yhtyeenkosketinsoittaja Doug Ingle sävelsitämän jytäpopin klassikon. Kappaleen omituiselle nimelle on esitetty useitakinselityksiä, joissa kaikissa vilahtelee epäilys huumaavien aineidenmahdollisesta väärinkäytöstä. Laajimmalle levinneen ja ehdottomastimehukkaimman version mukaan kappale olisi alun perin ollut nimeltään In The Garden of Eden kunneshuurupäisten soittajien käsissä ja puheissa vääntyi uuteen uskoon.

Levy-yhtiö innostui In-A-Gadda-Da-Vida-muodosta, koska se kuulosti sopivan mystiseltä ja itämaisen käsittämättömältä.Iron Butterflyn sävelteos tarjosi hypnoottisella junnauksellaan nimelletehokasta musiikillista kaikupohjaa ja yhtyeen toisen albumin nimikkoraidaksinousseesta kappaleesta tuli valtava hitti.

Albumilla yli 17 minuuttiseksi paisunut ”jyystö” myimiljoonia ja raivasi samalla tietä pitemmille ja kokeellisimmillerock-tuotannoille. Spinal Tap -henkistäkomiikkaa jo nimessään kantanut Iron Butterfly olikin kaikessamahtipontisuudessaan tärkeä progen ja heavyn edellä kävijä.

Rautaperhosen pari vuotta kestänyt huippukausi rohkaisi sekäradioasemia että levy-yhtiöitä tarttumaan yhä spektaakkelimaisempiin mittoihinkasvaneita hippiteoksia. In-a-Gadda-Da-Vidastatuli myöhemmin paitsi amerikkalaisen rock-radion kestosuosikki myös hiemanparodisessa mielessä hippiajan symboli. Onhan kappale aika monumentaalinentodiste siitä mitä pihalla olosta voi seurata.

Teksti: Pekka Laine

Linkit: