Popkult - Populaarikulttuurin syyt ja seuraukset

Julkaistu Ti, 07/10/2008 - 12:24

                                                        var s1 = new SWFObject('http://ohjelmaopas.yle.fi/sites/ohjelmaopas.yle.fi/modules/player/mediaplayer/mediaplayer.swf','mediaplayer','480','270','8');                  s1.addParam('allowfullscreen','true');                  s1.addParam('allowscriptaccess','always');                  s1.addVariable('width','480');                  s1.addVariable('height','270');                  s1.addVariable('file','http://ohjelmaopas.yle.fi/mediaplayer/playlist/10472&backcolor=0x000000&frontcolor=0xffffff&lightcolor=0xffffff&autoscroll=true&searchbar=false');                  s1.write('mediaplayer');                   

POPKULT Teemalla keskiviikkoisin noin 22.15. Uusinta lauantain myöhäisillassa.

6.8. - Sota

Saako sodasta tehdä viihdettä? Studiossa Paulina Ahokas, Jarkko Hentula ja Paleface, joka tulistuu Kiitos 1939-45 -paidoista. Sotateoksia hehkuttavat Aku Louhimies, Jessi Frey ja Jone Nikula, mukana myös kirjailija Risto Isomäki.

13.8. - Rakkaus

Onko elokuvan rakkaus voimakkaampaa kuin oikea? Hra Ylppö, Vappu Rossi ja Jarkko Hentula studiossa. Chisu kertoo, miten tehdään kuohuttava sointukulku. Kauko Röyhkä ja Karoshi Lovers paljastavat rakkaus-suosikkiteoksensa.

20.8. - Salaliitot

Iso H, Jessi Frey ja Kimi Kärki totuuden jäljillä. Onko maailma suuri Matrix? Mukana Karri "Paleface" Miettinen, R&A -festivaalin Pekka Lanerva, kirjailija Taavi Soininvaara sekä kipakka Venäjä-tutkija Johan Bäckman.

27.8. - Vapaus

Onko populaarikulttuuri todellisuuspakoa? Studiossa Reino Nordin, Paulina Ahokas ja Jessi Frey. Mika Kaurismäki kertoo vapaudenkaipuusta. Easy Riderin, Motörheadin ja Pikku Prinssin lumoissa mm näyttelijä Krista Kosonen.

3.9. - 666

Flirttaamme paholaisen kanssa edelleen, vaikka hevimiesten pentagrammista tuli parodiaa ajat sitten. Lihallistuuko populaarikulttuurin pahuus ilkeässä äitipuolessa, sarvipääpirussa vai yliluonnollisessa ja kaikkivoipaisessa riivaajassa?

Studiovieraina Inferno-lehden kriitikko Jerry Kurunen, populaarikulttuurin tutkija Kimi Kärki ja MUSEX:in Paulina Ahokas. Pahuus-suosikkiteoksensa esittelevät animaattorit CHRZU sekä Aiju Salminen ja The Puritan- ja Reverend Bizarre -yhtyeiden laulaja Albert Witchfinder.

10.9. - Rikos

Populaarikulttuurissa rikos kannattaa, ja rikolliset ovat sankareita, joihin samastumme. Studiossa näyttelijä Maria Järvenhelmi, ohjaaja Dome Karukoski, tutkija ja Suomen dekkariseuralainen Janne Mäkelä. Rikos-aiheiset lempiteoksensa esittelevät näyttelijä Antti Reini ja muusikko Ms. Stress.

17.9. - Huumeet

Karu totuus on, että moni populaarimusiikin merkittävistä teoksista olisi jäänyt tekemättä ilman huumeita. Silti suomalaisessa televisiossa huumeet ovat arka aihe, eikä elokuvakaan oikein osaa siihen tarttua. Nyt näkökulma on muuttumassa, tuumii syyskuussa ensi-iltansa saavan lyhytelokuvan Monte Rosson käsikirjoittaja-ohjaaja Jon Sundell.

24.9. - Kapina

Millä populaarikulttuuri voi kapinoida, kun rock ei ole ollut kapinallista vuosikausiin? Yritystä löytyy ainakin graffiteista ja piratismista. Studiossa Karri "Paleface" Miettinen ja Paulina Ahokas sekä vokalisti Petja Turunen aka MC Raaka Pee Turmion kätilöistä, joka haastoi keväällä levy-yhtiönsä Spinefarmin oikeuteen ja pisti uuden albuminsa nettiin ilmaiseksi imuroitavaksi.

1.10. - Hlbt

2000-luvun alku oli televisiosarjoissa homo-buumin aikaa. Vähensikö vai lisäsikö se stereotypioita seksuaalivähemmistöistä? Studiossa gay-skenen ammattilainen Kristiina Puukko sekä elokuvatuottaja Jarkko Hentula. 

8.10. - Urheilu

Mihin näitä tarvitaan? Urheiluelokuvien juoni on aina sama amerikkalainen unelma: epäonninen jenkkifutisjoukkue löytää yhteishengen ja voittaa high school -matsin.

Studiossa urheilutoimittaja Juha Kanerva sekä FC Venuksen tuottanut futisfani Jarkko Hentula.

WII-golfin ja lätkän lumoissa urheilufriikki Edu Kehäkettunen, parhaista futiselokuvista kertoo Mariska.

Manageri, juontaja Aleksi Valavuori kertoo, mikä Suomen urheiluelokuvissa mättää.

15.10. - Nainen

Madonna, Scarlett Johansson, Pamela Anderson, Brigitte Bardot... populaarikulttuurin täydellinen nainen on povipommi, femme fatale ja statisti miessankarin rinnalla. Studiossa Kauko Röyhkä ja Paulina Ahokas. It's a man's world, toteaa rock-laulaja Marjo Leinonen ja esittelee populaarikulttuurin suosikkinaisensa Etta Jamesin tuotantoa. viihdetaiteilija Frederik inhoaa väkivaltaisia naissankerita ja näyttelijä Pirjo Lonka herkistyy Saima Harmajasta.

Onko 2000-luvun Suomessa tilausta tavalliselle naissankarille? Tätä pohtii uutuussarjan Tukka auki käsikirjoittaja Petja Peltomaa.

22.10. - Mies

Matrixin Neo on hiukan kehittyneempi versio Rambosta, mutta populaarikulttuurin mieskuva rypee edelleen muskelisankarin, coolin luuserin ja naisia kaltoinkohtelevan rokkarin välimaastossa. Vai? Studiossa elokuvatuottaja Markus Selin ja Jessi Frey.

Populaarikulttuurin parhaat mieskuvaukset valitsevat näyttelijä Minttu Mustakallio, muusikko Pertti Neumann ja sarjakuvataiteilja Aiju Salminen.

Modernin Turhapuro-tarinan, Pussikaljaromaanin, kirjoittaja Mikko Rimminen pohtii, onko saamattomuus miehekästä vai ei.

29.10. Kauhu
5.11. Porno
12.11. Nuoruus
19.11. Rikkaus
26.11. Viha
3.12. Vieraantuminen
10.12. Venäjä
17.12. USA

Kesän 2008 jaksot:

Mikä Popkult?

Popkult on ohjelma, jossa taiteilijat, fanit ja tutkijat mehustelevat viikoittain populaarikulttuurin ikuisia teemoja sankareista salaliittoihin.

Kuolema, väkivalta, rakkaus ja rappio kiehtovat meitä vuodesta sekä tv-sarjasta ja biisistä toiseen. Jotain se meistä kertoo, mutta mitä?

Popkultissa pohditaan, miten populaarikulttuurin teokset vaikuttavat tunteisiimme ja käsityksiimme maailmasta. Miten Irakin sota tai 9/11 vaikuttaa siihen, millaista väkivaltaa Hollywoodista tuutataan? Johtaako parisuhteen solmiminen aina samanlaiseen narkomaniaan kuin Dingon Autiotalossa? Kuolemasta, sodasta tai sankareista on enemmistöllä kokemuksia pelkästään populaarikulttuurista.

Hinni Aarninsalo vetää keskustelua. Studiossa on vaihtuvien vieraiden, kuten Hra Ylpön, Sofi Oksasen ja Mikko Nousiaisen lisäksi pysyviä keskustelijoita: elokuvatuottaja Jarkko Hentula, Velcran laulaja Jessi Frey, taitelija Vappu Rossi, tutkija ja doom-metallisti Kimi Kärki Reverend Bizarresta, räppäri Karri "Paleface" Miettinen sekä tutkijat Annamari Vänskä ja Suomen Jazz & Pop Arkiston johtaja Janne Mäkelä.

Jokaisessa jaksossa syvennytään teemaan populaarikulttuurin teosten avulla, joita esittelevät mm. Mikko von Hertzen, Mariko, Kauko Röyhkä, Elina Knihtilä, Chisu ja Mathias Nygård.

Linkit:

Kysymyksiä, ehdotuksia, palautetta?

Tuottaja: Markku Mastomäki, etunimi.sukunimi(at)yle.fi

Toimitussihteeri: Tulikukka de Fresnes, tulikukka.defresnes(at)yle.fi