50 vuotta sitten afroamerikkalaisilla ei ollut edes äänioikeutta

Julkaistu Ke, 05/11/2008 - 12:55
  • Paleface (Kuva: Levy-yhtiön promootiokuva)
  • Obamanin juhlissa veikkaillaan kuuluvan U2:n Beautiful Day? Mutta minkä kappaleen DJ Paleface valitsisi juhlien teemaksi?

Barack Hussein Obama on valittu Yhdysvaltain ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi.

Toimittaja-kääntäjä ja MC Karri ”Paleface” Miettinen on oikea mies vastaamaan kysymykseen mihin Barack Obamanin kannatus perustuu:

- Presidentin symbolinen merkitys korostui näissä vaaleissa. Tähän asti presidentit ovat olleet valkoihoisia ja vanhempia herrasmiehiä, mutta nyt tuli muutos. Ajattele, että alle 50 vuotta sitten afroamerikkalaiset eivät saaneet edes äänestää.

- Amerikkalaiset, joiden kanssa olen näistä vaaleista puhunut korostavat yleisen ilmapiirin vapautumista. Monet ovat hävenneet presidenttiään viimeiset vuodet. Joka kerran kun he ovat puhuneet ulkoamerikkalaisen kanssa, niin Bushia on täytynyt jotenkin puolustella. Tähän haluttiin muutosta.

- Toinen seikka mikä nousi keskusteluissa esiin oli maan järjetön polarisoituminen. Vaaleissa oli kysymys ennen muuta vastakkainasettelusta: musta – valkoinen, kaupunkilainen – maalainen, demokraatti – republikaani jne.

Eräänlaisen vastaparin muodosti myös ehdokkaiden ikä. John McCain oli Sinatra-sukupolvea ja Barack Omaba rocksukupolvea. Barack Obama onkin kuin rocktähti. Hänen olemuksestaan tulee mieleen Marvin Gaye ja hänen stadionesiintymisensä alkujuoksuineen muistuttaa Mick Jaggerin tai Bruce Springsteenin keikan avausta.

Musiikki näytteleekin suurta osaa vaalihumussa. Kansanhuviksi on noussut veikkailu virkaanastujaisten tunnuskappaleesta. Bill Clinton valitsi aikoinaan Fleetwood Macin optimistisen Don’t Stop Thinking About Tomorrown, kun taas George W. Bushin juhlissa soivat Loretta Lynn ja Ricky Martin. Barack Obamanin juhlissa veikkaillaan kuuluvan U2:n Beautiful Day tai Bob Marleyn Redemption Song? (John McCainin listalle oli veikkailtu Tähtien Sodan teemaa)

Mutta minkä kappaleen DJ Paleface valitsisi juhlien teemaksi?

- Ludacrisin väärinymmärretty Obama is Here sopisi erinomaisesti tilanteeseen.

KUVAT: