Nyt se sitten tapahtui. Superkitaristien supersankari Joe Satriani (kuvassa) keräsi supervoimansa ja haastaa brittiläisen megayhtyeiden megayhtyeen Coldplayn oikeuteen biisinsä plagioinnista. Kyseessä on Coldplayn Viva La Vida -albumin samaa nimeä kantava raita, minkä Satriani väittää olevan plagiaatti hänen vuonna 2004 julkaistusta If I Could Fly -instrumentaalirallista.
Satriani hakee oikeudessa vahingonkorvauksia tekijänoikeuksiensa rikkomisesta. Coldplay ei ole toistaiseksi kommentoinut väitteitä, kertoo YLEn Popuutiset.
The Songs I Didn't Write
Plagiaattisyytökset eivät Coldplaylle ole uusinta uutta, jo Viva La Vida -singlen julkaisupäivinä newyorkilaisyhtye Creaky Boards ilmoitti kappaleen olevan suora kopio heidän vuonna 2003 julkaistusta The Songs I Didn’t Write -kappaleesta.
Yhtye tyytyi asiassa julkaisemaan aiheesta videon nykyisin maarajattuun YouTubeen.
Panikin miettimään.
Onko Coldplay niin suuri instituutio, että vasta kun Joe Satrianin kaltainen supersankarikitaristien supersankarikitaristi lähtee haastamaan, voidaan ryhtyä oikeustoimiin. Mitä plagiaatilla musiikin saralla tarkoitetaan ja ennen kaikkea, jos käräjille mennään, miten plagiaatti todennetaan?
Aihetta kommentoi Suomen Ääni ja -kuvatallennetuottajat ÄKT Ry:n toiminnanjohtajana vuodesta 1975 työskennellyt Arto Lauri Juhani Alaspää.
Mitä oikeussalissa tapahtuu, kun käsitteillä on plagiaattitapaus Arto Alaspää?
- Lähtökohtaisesti asiantuntijavertailua ja musiikillista arviointia sen suhteen, mitä yhteneväisyyksiä sävellyksissä on. Käytännössä kyse on samankaltaisuuden todentamisesta. Lisäksi voidaan miettiä, onko ollut tilanne, missä plagioinniksi väitetty teos on voinut tulla kuulluksi plagioijan korviin, oikeussalissa pohditaan siis myös tapauksen tahallisuusmomenttia.
Miten teosvertailu käytännössä toteutetaan?
- No se riippuu musiikin lajista tai genrestä. Popmusiikissa helposti lähdetään tekemään yleistyksiä, vääjäämättä niihin myös törmätään, kun käytettäviä sävelmiä on oktaavissa kolmetoista. Mutta yleensä teoksia vertaillaan nuottikuvan tai kuullun perusteella, lisäksi voidaan ihan musiikkiteoreettisesti tarkastella, onko kyseessä plagiaatti vai satunnainen samantyylinen osio.
Jos Joe Satriani sattuisi Viva La Vida -tapauksen voittamaan, minkälaisiin toimenpiteisiin tässä ryhdyttäisiin?
- Lähtökohta on, että tekijäkunnia palautetaan tekijällensä ja langetetaan kieltotuomio plagiaattisävellyksen jatkokäyttöön. Tämän jälkeen voidaan pohtia hyvitystä tai vahingonkorvausta. Jos kyseessä on rikosjuttu rangaistus voi olla sakkoja ja pahimmillaan vankeutta. Suomessa tekijänoikeusrikoksesta voi saada maksimissaan kaksi vuotta linnaa. Tämä siis, jos tapaus on tietoinen loukkaus tai törkeän varomaton.
Coldplay ehdolla seitsemässä eri Grammy-kategoriassa
Satrianin haasteen myötä julkisuuteen on yllättäen noussut vielä kaksi muuta Viva La Vivalta haiskahtavaa kappaletta. The Sun -lehti heittikin ilmoille väitteen, jossa itse asiassa Joe Satrianin kappale olisi plagiaatti ranskalaisen Alizeen vuonna 2003 julkaistusta hittisinkusta J’en Ai Marre. Kuka siis plagioi ja ketä ja koska se tapahtui?
Coldplay on ehdolla seitsemässä eri Grammy-kategoriassa, mukaan lukien kategorian Song Of The Year. Kappale on Viva La Vida.
"Even the finest legal minds in America are going to have a hard time getting their heads around this one", kirjoittaa The Sun.