Suomen euroviisuedustajaksi valittiin Waldo's People

Julkaistu La, 31/01/2009 - 12:55
  • Patricia Kaas (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Ranskan euroviisuedustajaksi on varmistunut yli 16 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti myynyt Patricia Kaas.

Euroviisujen Suomen karsintojen finaali ratkeaa tänään illalla. Kuka lähtee Suomea Moskovaan edustamaan, kuka jää rannalle ruikuttamaan?

Finaalilähetyksessä mukana myös alkukarsinnoissa pudonneet esitykset

Suoran lähetyksen aluksi käydään jatkokarsinta, jossa kohtaavat alkukarsinnoissa pudonneet kuusi esitystä. Toisen mahdollisuuden kierros otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa viime vuonna.

- Me ollaan haluttu antaa mahdollisuus näille karsiintuneille päästä mukaan finaalilähetykseen, kertoo Suomen ja YLEn euroviisuspesialisti Asko Murtomäki.

- Periaatteessahan on myös mahdollista, että myös voittaja löytyisi toisen mahdollisuuden saaneiden joukosta. Kaikki riippuu kuitenkin kovasti esityksestä, ja ovatko nämä artistit tehneet muutoksia alkukarsintaesityksiin, kommentoi Murtomäki.

Omia suosikkejaan tai veikkaustaan voittajasta mies ei voi kuulemma vielä tässä vaiheessa paljastaa.

Toisen mahdollisuuden saaneet artisti ovat esiintymisjärjestyksessä Passionworks feat. Tony Turunen, Tiara, Riikka, Vink, Janita ja Sani. Katsojat äänestävät finaaliin heistä kaksi.

Suomen edustaja Moskovan Euroviisuihin valitaan kolmen ehdokkaan joukosta

Suomen finaalissa vastakkain ovat alkukarsintojen voittajat sekä toisesta mahdollisuudesta kaksi jatkoon äänestettyä esitystä. Finalistien esiintymisjärjestys on Kwan, Jari Sillanpää, Signmark feat. Osmo Ikonen, Tapani Kansa, Waldo's People ja Remu.

Finaaliäänestys on kaksivaiheinen. Ensimmäisellä äänestyskierroksella kolme eniten puhelin- ja tekstiviestiääniä kerännyttä esitystä etenee ns. superfinaaliin. Superfinaalissa äänestetään karsinnan lopullinen voittaja ja Suomen edustaja Moskovan Euroviisuihin kolmen ehdokkaan joukosta.

Maailmalla ennakkosuosikkeina Ranska ja Iso-Britannia

Toissa päivänä varmistui lopullisesti, että pitkän uran tehnyt, yli 16 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti myynyt Patricia Kaas on Ranskan edustaja.

Lisäksi Englannissa on varmistunut, että maan euroviisukappaleen säveltää brittiläinen musikaalisäveltäjä Andrew Loydd ”Jesus Christ Superstar” Webber.

- No ainakin Ranska ja Englanti ovat toistaiseksi kasvaneet ennakkosuosikeiksi.

- Biisejä on tähän mennessä valittu Albaniassa, Turkissa ja Valko-Venäjällä. Pelkkiä Artisteja on valittu sitten esimerkiksi Kreikassa. Joissakin maissa valitaan pelkkä artisti ja kappaletta ei vielä tiedetä. Tällä tavoin maat satsaavat artistin promootioon, kertoo Murtomäki.

Euroviisujen karsinta tänään illalla. Suora lähetys Tampereen messu- ja urheilukeskuksesta alkaa TV2:ssa ja Radio Suomessa klo 20.00.