Taidemusiikin Grammy-palkinto Suomeen

Julkaistu Ma, 09/02/2009 - 12:55
  • Lil Wayne (Kuva: Levy-yhtiön promootiokuva )
  • Palkinto heitettiin parhaasta klassisen musiikin solistin ja orkesterin yhteisesityksestä ja se jaettiin sekä solistille että kapellimestarille.

[Grammy-voittaja Lil Wayne]

Suomalaiskapellimestari Esa-Pekka Salonen voitti aamuyöstä Suomen aikaan Grammy-palkinnon viulisti Hilary Hilanin kanssa tehdystä levystä. Palkinto jaettiin parhaasta klassisen musiikin solistin ja orkesterin yhteisesityksestä ja se jaettiin sekä solistille että kapellimestarille.

Salonen oli esillä myös säveltäjänä Grammy-palkinnon saaneella Gloria Chengin Piano music of Salonen, Stucky and Lutoslawski -levyllä.

Esa-Pekka Salonen johtaa tällä hetkellä Los Angelesin filharmonikkoja, ja ensi marraskuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Salonen johti kyseistä orkesteria ensimmäistä kertaa.

Pop-Grammyissa ei juuri yllättäjiä

Populaarimusiikin osalta Grammy Awardseissa loistivat mm. Led Zeppelinin keulahahmo Robert Plant sekä kantritähti Alison Krauss. Parivaljakko palkittiin yhteensä viidellä Grammylla ja heidän albuminsa Raising Sand sai vuoden parhaan albumin palkinnon.

Parhaan albumin sarjassa ehdolla olivat myös Lil Wayne, Coldplay, Ne-Yo ja Radiohead. Brittiyhtye Coldplay ja rap-artisti Lil Wayne kiipesivät lavalle noutamaan pystiä useampaan otteeseen.

Coldplayn Viva la vida valittiin vuoden parhaaksi biisiksi ja yhtye parhaaksi popryhmäksi. Lil Wayne voitti muun muassa parhaan rap-kappaleen kategorian kappaleellaan Lollipop. Brittilaulaja Adele puolestaan sai itselleen parhaan uuden artistin palkinnon. Adele palkittiin myös parhaana pop-naislaulajana.

Grammyt jaettiin tänä vuonna 51. kerran.