Kengännauhabudjetilla tuotettu Star Wrec -scifi-parodia keräsi netin kautta maailmanlaajuisesti miljoonia katsojia ja poiki jopa japaninkielisen dubbauksen. Elokuva oli teknisesti moitteeton, mutta monia häiritsi sen hieman teennäinen huumori ja onneton näyttely. Nyt tuottaja Samuli Torssonen ja kumppanit ovat palanneet scifin pariin Rautataivaan merkeissä.
Helsinkiläisen elokuvateatteri Bristolin sali pimenee. Tilaisuus alkaa saksankielisen musiikin siivittämällä kuvaesityksellä. Ensin tulee valokuvia Kuusta, promokuvia ja konseptitaidetta. Pian kuitenkin aivan tuttuja kuvia historiasta – Nürnbergin puoluepäivät, paraateja... Natseja!
Tämän jälkeen lavalle astuu tärkeän näköisiä miehiä. On aika kertoa, mistä Rautataivaassa oikein on kyse.
Elokuvan lähtöasetelma on vähintäänkin mielenkiintoinen. Vuonna 1945 saksalaiset lähettivät Etelänavalta salaisesta tukikohdasta miehitettyjä avaruusaluksia turvaamaan kansallissosialismin tulevaisuus Kuussa, vaikka sota Maan päällä hävittäisiinkin. Kuun pimeälle puolelle perustettiin Schwarze Sonne (suom. musta aurinko), tukikohta, jossa rakennettaisiin voittamaton sotalaivasto.
Vuosi 2018 – natsit palaavat valloittamaan Maan
Star Wreckin nollabudjetista on päästy 4 miljoonaan euroon. Rautataivaassa tuotantoarvot ovat kohdallaan ja sen huomaa. Nätti teaseri ei kalpene näyttävyydessä isomman luokan tuotantojen rinnalla. Amatöörinäyttelijöistäkin on päästy. Naispääosaan on kiinnitetty saksalainen tv-kasvo Julia Dietze ja lisää näyttelijöitä ilmoitettaneen lähiaikoina. Englantia vääntävä natsi pilaa elokuvan kuin elokuvan – onneksi näin ei näytä käyvän Rautataivaan kohdalla.
Ohjaaja Timo Vuorensola korostaa nettiyhteisön ja vapaaehtoistyön merkitystä projektin toteutuksessa. Wreck a movie –sivuston kautta elokuvantekijät ja fanit ympäri maailman voivat auttaa toisiaan melkeinpä missä tahansa. Elokuvan tekeminen talkoovoimin on suorastaan nerokas idea. Ulkoistamalla töitä faneille syntyy myös ilmeisen hyvää jälkeä – tästä osoituksena markkinointiin käytetty sanomalehti vuodelta 2018, jossa uutisoidaan mm. Kuun natseista ja Woody Allenin uudesta elokuvasta. Hauskaa ja kustannustehokasta. Tekijätiimin tavoitteena on antaa isolle porukalle mahdollisuus vaikuttaa elokuvan kehitykseen ja taata teokselle pitkä elinkaari. Se näyttää toteutuvan.
Vielä muutama vuosi
Infotilaisuuden jälkeen osallistujille jaetaan ruskeat kirjekuoret. Päällä punainen merkintä ”Geheim” (suom. salainen). Sisällä on jos jonkinmoista promomateraalia ja making ofia – sokerina pohjalla Star Wreck –DVD. Rautataivaan ensi-iltaan joudutaan odottamaan vuoteen 2011, mutta näillä näkymin se on odotuksen arvoinen.