Mitä Kjell Westö kuuntelisi?

Julkaistu Pe, 20/03/2009 - 12:55
  • Lil Wayne (Kuva: myspace.com)
  • Huonoiten SAT-testeissä pärjänneet opiskelijat kuuntelivat Lil Waynea ja Beyoncea. Älykkäimpien sakkiin mahtui Beethoovenia, Radioheadia, Pink Floydia ja elektronista musiikkia.

Yhdysvalloissa tutkitaan monenlaisia asioita. En todellakaan osaa sanoa ketkä tästä loppujen lopuksi hyötyvät, todennäköisesti vähiten tutkimuksessa esiin tulleet artistit.

Jenkkiläinen laskennan ja neurotieteiden opiskelija Virgil Griffith sai kuitenkin idean tutkia ihmisten musiikkimieltymysten suhdetta älykkyyteen.

"Wow... loving this rubbish says a lot about someone and how much they got going on in their head,” kertoo herra Griffith sivuillaan inspiraationsa syntyvaiheista.

Amerikkalainen älykkyys mitataan SAT-kokeissa

Yhdysvaltalaisessa Music That Makes You Dumb -tutkimuksessa vertailtiin eri yhdysvaltalaisten yliopistojen kuuluisten SAT-kokeiden tuloksia opiskelijoiden musiikkimakuun.

Herra Griffith toteutti vertailevan tutkimuksensa Facebookin yliopisto-sivuilla olevia top-10-musiikkilistoja sekä yliopistojen omia SAT-testien tuloksia apuna käyttäen.

Näitä vertaillessa syntyi lopulta listaus, mikä on kulttuurisesti aika karua luettavaa.

Huonoiten testeissä pärjänneet opiskelijat kuuntelivat Lil Waynea ja Beyoncea, kun älykkäimpien sakkiin mahtui Beethoovenia, Radioheadia, Pink Floydia ja elektronista musiikkia.

Yliopistot järjestykseen alueittain ja luokittain

Vaikka se kuinka raflaavalta kuulostaakin, kyllä tässä on ihan selkeästi nähtävissä amerikkalaisen luokkayhteiskunnan perusrakenteita. Kyse ei välttämättä ole varsinaisesti älykkyydestä, mutta siitä, minkälaiset lähtökohdat eri yliopistojen opiskelijoilla on SAT-testeissä menestymiseen.

Selkeänä jatkona näkisin tutkimukselle siinä, että mukana olleet yliopistot pantaisiin järjestykseen esimerkiksi opiskelijoiden yhteiskuntaluokan mukaan.

Hatunnostot Herra Griffithille, joka on löytänyt vapaana makaavaa tutkittavaa aineistoa jostain, mitä ei olisi vielä muutamia vuosia sitten ollut vielä saatavilla.

Suomessahan meitä kaikkia totta kai lopulta kiinnostaisi tietää, mitä Kjell Westö kuuntelisi.