Hevi ei ole vaihtoehtomusiikkia Suomessa

Julkaistu Pe, 03/07/2009 - 11:55
  • Henry Rollins (Kuva: myspace.com)
  • Ei, Popeda ei esiintynyt Pitkä kuuma kesä -festivaaleilla.

[Henry Rollinsin (kuvassa) tunnin mittainen palopuhe oli yksi Pitkä kuuma kesä -festivaalin kohokohtia]

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Helsingissä järjestettiin kaksi huomattavaa musiikkitapahtumaa. Kaisaniemessä nautiskeltiin metallista perinteisillä Tuska-festivaaleilla, kun Suvilahdessa voitiin juhlia uuden Pitkä kuuma kesä -festivaalin tunnelmissa.

Tuska imaisi itseensä noin 28 500 kävijää. Ensimmäistä kertaa järjestetty Pitkä kuuma kesä saavutti noin 9000 kävijää.

Jos verrataan festivaalien suosiota, niin hell, Tuska voitti. Jos mitataan raikkaalla tavalla tehdä jotain uutta ja pääkaupungin ytimessä, niin ehdottomasti Pitkä kuuma kesä. Tuore tapahtuma on saanut paljolti kehuja vaikka myönnettäköön, että nimi on hieman harhaanjohtava.

Tuskaa on kritisoitu latteudesta sekä suurten kansainvälisten nimien puutteesta. Pitkä kuuma kesä -festivaalia on taas kehuttu monipuoliseksi ja varsin onnistuneeksi. Kun punnitaan PKK:n esiintyjäkaartia ja kokonaiskonseptia, lopputulos on varsin monipuolinen: Pitkä kuuma kesä on kuin Flow, UMF, Ruisrock ja DBTL sekaisin.

Jotain tuttua mikä on jotain uutta

Pelkästään nimenä Pitkä kuuma kesä on kaiketi suomalaisille tuttu: ensimmäinen intuitio on suomirock, Popeda ja eräs suomalaisen elokuvahistorian samaa nimeä kantava suurteos. Tapahtuman sisältö oli kuitenkin jotain täysin muuta, ja ei, Popeda ei esiintynyt tapahtumassa.

Näin viikonlopun tapahtumia ja esiintyjiä luonnehditaan tapahtuman sivuilla:

"Viikonlopun kohokohtia olivat tanssivia teletappeja, konfettisadetta, satoja jätti-ilmapalloja sekä muita erikoistehosteita sisältänyt The Flaming Lips -spektaakkeli, koko festivaalin suurimman yleisön keränneen Social Distortionin hittiputki, vokalisti Maja Ivarssonin johdolla niin punkkareita kuin indie-kansaa tanssittanut The Sounds, helteisen sunnuntain puhekeikallaan avannut Henry Rollins, akustisen soolokeikan soittanut punk-trubaduuri Frank Turner, indie-tulokas The Temper Trap sekä festivaalin päätösesiintyjä Girl Talkin mash-up-setti."

Tuskinpa kukaan lähtee festivaaleille pelkän nimen perusteella, hell, itse jätin kuitenkin juuri siitä syystä menemättä. Kävijät ovat olleet tapahtumaan vähintäänkin tyytyväisiä. Tapahtuma sujui myös erittäin rauhallisesti ilman järjestyshäiriöitä.

Metalli on suomalaista mainstremeä

Kahdestoista Tuska Open Air Metal Festival keräsi Helsingin Kaisaniemeen noin 28 000 metallimiestä ja -naista juhlimaan metallimusiikin mahtavuutta.

Tuskan musiikillinen tarjonta oli järjestäjien mukaan leveää ja viikonlopun suosituimmat esiintyjät olivat Norjan black metal -ylpeys Immorlta, huippukuntoinen Amorphis, Ruotsin power metal -pataljoona Sabaton, tämän hetken kenties kuumin liveakti Volbeat sekä lauantai-iltana yleisön hurmokseen lietsonut Suicidal Tendencies.

Muutamassa lähteessä tämän vuoden Tuskaa kuitenkin kritisoitiin latteudesta ja siitä, että paikalle ei ollut tuotu tänä vuonna kovinkaan montaa suurta esiintyjää. Kävijämäärissä tämä ei kuitenkaan tuntunut näkyvän. Tänä vuonna 12. kertaa järjestetty Tuska kärsinee jo vakiintuneen, pitkään olemassa olleen brändin ongelmasta. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat yleensä kiittävät jälkeenpäin kertomalla, että edellisinä vuosina asiat olivat paremmin.

Lisäksi Tuskan kovat kävijämäärät kertovat, että metalli on ehdottomasti Suomen suosituin musiikin alalaji.

Pitkä kuuma kesä on taas täysin tuore tapaus ja siksi se myös alkuvaiheessa nähdään ilman vertailukohtaa edellisiin vuosiin. Pitkä kuuma kesä suunnitellaan järjestettävän uudestaan myös ensi vuonna. 

Kuvat: