Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 1: Ylpeys  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 1: Ylpeys

TV2 perjantaina 6.6.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 8.6.03 klo 11.00

Nyt alkaa syntinen meininki! Taustapiru Mikko Malm johdattelee kirjailija Jaakko Heinimäen, professori Heikki Ylikankaan ja säveltäjä Pirjo Bergströmin kuolemansynnin syövereihin. Kakkosen uuden kesäsarjan ensimmäisessä osassa on puheenaiheena Ylpeys, joka on sitä, että "ollaan ollakseen" ja tekeydytään muuksi kuin mitä oikeasti ollaan.

Syntien synkästä yöstä ponnistetaan nimittäin aamua kohti vastahyveiden avulla. Samaiset kirkkoisät nimittäin keksivät kaikille synneille vastahyveet, jotka joillakin synneillä ovat melko yllättäviä. Millä perusteella esimerkiksi Ylpeyden vastahyve on Rohkeus? Tamara Lund kertoo omasta rohkeudestaan tilanteessa, jossa työt ja elämä tuntuivat loppuvan. Ohjelman päättää Merja Larivaara ylpeänrohkeaan kappaleeseen Ei puolikasta (säestäjänä Anna-Liisa Väkeväinen).

Varoitus: syntien ja vastahyveiden tulkinnat eivät ole kovin perinteisiä!

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä.
Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan.

Pirjo Bergström

Pirjo Bergström on tunnettu musiikin ammattilainen, mm. vahva jazzmusiikin tulkki. Hän laulaa ja säestää itse itseään.
Koulutytöstä saakka musiikin parissa työskennellyt Bergström on säveltänyt, sovittanut ja esittänyt kaikenlaista musiikkia ja kaiken ikäisille. Hän on sekä se lavalta ja tv:stä tuttu esiintyjä että näkymättömissä oleva vahva taustavaikuttaja.
Perushelsinkiläinen, palkittu vuonna 1998 Helsingin kulttuuripalkinnolla.

Heikki Ylikangas

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas syntyi Ylihärmässä 6. marraskuuta 1937. Hän toimi vuodet 1976 - 1992 Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professorina sekä 1992 - 2001 Suomen ja Skandinavian historian professorina. Viisivuotiskauden 1996 - 2001 hän oli virkavapaalla varsinaisesta virastaan ja toimi akatemiaprofessorina Suomen Akatemiassa. Ylikangas siirtyi eläkkeelle 1.8.2001.
Historian tutkijana Ylikangas on ravistellut kansallisia myyttejä nuijasodasta, puukkojunkkareista, körttiläisistä ja kansalaissodasta. Näytelmillään ja kirjoillaan hän on suuren lukevan yleisön suosikki.

Palkinnot:
Tieto-Finlandia 1994 teoksesta Tie Tampereelle
Vuoden tietokirjailijapalkinto 2002

Vastahyve Urhoollisuus

Mulle ei ole yhtään vaikeaa tarttua vaikka luuttuun tai käydä vanhuksia hoitamassa. Toivon, että mä pystyn aina leipäni ansaitsemaan omalla työlläni.

Tamara Lund
oopperalaulajatar

Urhoollisuutta on voittaa masennus ja päihittää se hyvällä ylpeydellä. Tamara Lund sairastui uupumukseen vuonna 1997, kun hänen oli pakko kohdata se kipeä tosiasia, että hänen 1970- ja 1980-lukujen loistokas uransa Baijerissa oli vääjäämättä ohi.
Tamara Lund hankki itselleen ammattiapua, heräsi uudelleen henkiin ja palasi kotikaupunkiinsa Turkuun. Hän kokee voittaneensa itsensä - siitä huolimatta, että hän joutui kohtaamaan myös turkulaista, vähemmän hyväntahtoista ylpeyttä.