Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 2: Ahneus  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 2: Ahneus

TV2 perjantaina 13.6.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 15.6.03 klo 11.00

Taustapiru Mikko Malm johdattelee taas keskustelijat kuolemansyntien syövereihin ja ahneuden pauloissa rimpuilevat tällä kertaa tutkija Heikki Mäki-Kulmala, professori Kirsi Juhila ja ohjaaja Reko Lundan.

Ahneutta voi esimerkiksi olla se, että haalii elämäänsä liikaa tekemistä ja kadottaa kyvyn arvioida, mikä on tärkeää ja mikä ei. Myytkö sinä elämäsi tärkeitä asioita liian halvalla?

Ahneuden vastahyve on Viisaus. Karoly ja Sirkka Garamille se tarkoitti luopumista saavutetusta mammonasta ja muuttamista 29 neliön yksiöön. Keskustelun päätteeksi päästetään irti Heikki Salo ja Iiro Rantala, ja kuullaan tarina ihmisestä, joka on ahne elämälle.

Varoitus: syntien ja vastahyveiden tulkinnat eivät ole kovin perinteisiä!

Keskustelijat:

Heikki Mäki-Kulmala

Tampereen yliopiston tutkija Heikki Mäki-Kulmala on Seinäjoella (1951) syntynyt, mutta sittemmin tamperelaistunut filosofian monialayrittäjä: tutkija, journalisti ja opettaja. Hänen tuorein julkaisunsa on keväällä 2002 ilmestynyt kirja Näin puhui Sarasvuo, jossa paneudutaan muodikkaiden selviytymis- ja valmennusoppien ihmeelliseen maailmaan. Mäki-Kulmalalta on valmistumassa myös neuvostomarxismia kriittisesti tarkasteleva väitöskirja sekä kirja Olavi Paavolaisesta, jonka syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta.

Kirsi Juhila

Kirsi Juhila toimii sosiaalityön määräaikaisena professorina Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitoksella. Tutkimuksissaan hän on paneutunut marginalisaation ja syrjäytymisen teemoihin sekä suomalaisen hyvinvointivaltion 'pohjimmaisten' auttamisjärjestelmien käytäntöihin. Tutkimusmenetelmällisesti hän on kiinnostunut erityisesti siitä, miten sosiaalinen todellisuus rakentuu kielessä ja miten kielenkäyttö on samalla valllankäyttöä. Näistä aiheista hän on kirjoittanut myös useita artikkeleita ja kirjoja, monasti yhdessä Arja Jokisen kanssa.

Reko Lundan

Reko Lundan on tämän hetken suosituimpia teatteriohjaajia maassamme. Hän on myös kirjoittanut useita näytelmiä teattereille, tunnetuimpana ehkä monessa teatterissa pyörinyt "Aina joku eksyy", joka oli Suomen ehdokas vuoden 2000 Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon saajaksi. Reko Lundan sai vuonna 2002 teoksestaan "Ilman suuria suruja" Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon, joka jaetaan vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle kaunokirjalliselle esikoisteokselle.

Vastahyve Viisaus

Me haluttiin kokea elämä ennen kuin me kuollaan.

Károly Garam
sellotaiteilija

Joku voi kokea tärkeäksi säästää pahan päivän varalle, mutta viisautta voi olla myös käyttää omaisuus hyvään elämään. Károly Garam ja kirjailija Sirkka Garam päättivät jo ajat sitten panostaa siihen, että heidän avioliittonsa kestää. He luopuivat autosta, kesämökistä ja henkivakuutuksista. Rahat on käytetty lasten hyväksi ja omaan elämiseen. Garamit lähtevät mieluummin matkalle kuin pelkäävät vaikkapa ohitusleikkauksen mahdollisuutta. He asuvat 29 neliön yksiössä ja vähät välittävät niistä, jotka heitä säälivät tai väheksyvät.