Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 3: Kateus  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 3: Kateus

TV2 perjantaina 20.6.03 klo 22.00
uusinta sunnuntaina 22.6.03 klo 11.10

Taustapiru Mikko Malm johdattelee Kakkosen kesäsarjassa keskustelijat kuolemansyntien syövereihin ja tällä kertaa kirjailija Jaakko Heinimäkeen, toimittaja Jertta Blomstedtiin ja psykologi Olavi Parvikkoon iskee Kateus.

Kateus on esimerkiksi erilaista sen perusteella, asuuko kadehtija Savossa vai Pohjanmaalla. Kateus kukkii myös työpaikoilla ja hiekkalaatikoilla. Mutta miksi sitä on pidetty kaikkein myrkyllisimpänä syntinä?

Kateuden vastahyve on Oikeudenmukaisuus. Miten se sujuu muusikoilta ja erityisesti porilaisilta, selviää ex-Dingo Pertti Neumannin puheenvuorosta. Ohjelman lopuksi Mari Rantasila laulaa siitä, mitä tapahtuu, kun nainen tajuaa jäävänsä kakkoseksi. Häntä säestävät kitaralla Markku Kanerva ja Risto Toppola.

Varoitus: syntien ja vastahyveiden tulkinnat eivät ole kovin perinteisiä!

Keskustelijat:

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä. Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan.

Jertta Blomstedt

Jertta Blomstedtille myönnettiin toukokuussa 2003 Valtion journalistipalkinto pitkästä ja merkittävästä journalistisesta urasta. Jertta Blomstedtin pitkä ja monipuolinen ura alkoi Ylioppilaslehden kulttuuritoimittajana 60-luvun puolessavälissä. Hän on työskennellyt Me Naiset -lehdessä, Teinilehdessä, Ydin-lehden toisena päätoimittajana ja viimeiset 22 vuotta Metallityöväen liiton Ahjo-lehdessä. Jertta Roosin ääni on tullut tutuksi myös Yleisradiosta, jonne hän tehnyt ohjelmia niin ikään 60-luvulta alkaen. Hänen kuunneltuja ja suosittuja ohjelmasarjojaan ovat olleet mm. Kasvo, Kiven sisällä, eurooppalaisia puheenvuoroja ja yhä jatkuvat ulkomaanlehtikatsaus. Jertta Blomstedt aloitti 80-luvulla uraa uurtavan juttusarjan journalismin kritiikistä alan omaan lehteen Sanomalehtimieheen, nykyiseen Journalistiin. Viimeiset kolme vuotta Jertta Blomstedt on toiminut myös kansainvälisen ihmisoikeuksia ja kestävää keskitystä nettisivuillaan käsittelevän One World-portaalin hallituksessa.

Olavi Parvikko

Olavi Parvikko on tehnyt psykologin töitä vuodesta 1970 Työterveyslaitoksella, ammatinvalinnanohjaajana, sairaalapsykologina, mielenterveystoimistossa, työterveyshuollossa ja viimeiset 11 vuotta työsuojeluhallinnossa (Sosiaali- ja terveysministeriössä) ylitarkastajana. Koulutukseltaan Parvikko on psykologian lisensiaatti ja valittiin vuoden psykologiksi 2002 toiminnastaan henkisen työsuojelun asiantuntijana. Erityisosaamista hänellä on työpaikkakiusaamisen ehkäisyssä. Parvikko on opiskellut viulunsoittoa Jyväskylän konservatoriossa 1958-1964 ja Sibelius-Akatemiassa 1965-1968, toiminut kolumnistina ja kirjallisuus- sekä musiikkikriitikkona useissa lehdissä, kirjoittanut tarinoita ja näytelmiä. Soittaa ja kirjoittaa edelleen ja vapaa-aikaan kuuluvat myös pyöräily, hölkkä ja sähly.

Oikeudenmukaisuus

Mulla on kalpea aavistus siitä, että satakuntalainen kateus on väkevämpää kenties kuin muualla.

Pertti Neumann
muusikko, yrittäjä

Suomalaiseen oikeudenmukaisuuteen ei tahdo mahtua toisen ihmisen menestys. Monien mielestä menestys myös tarkoittaa vääjäämättä mahtavaa rahakasaa. Pertti Neumann on kokenut niin kateutta Dingon menestysvuosina kuin selkäänpuukottamista taloudellisissa alamäissä. Hän sanoo kadehtivansa niitä ihmisiä, joilla on aikaa ja energiaa ajatella pahaa muista. Pahin virhe, minkä julkisuuden henkilö voi Neumannin mielestä tehdä, on sanoa medialle, että menee ihan hyvin - vaikka tarkoittaisi vain parisuhdettaan. Amerikassa Neumann on nähnyt, miten jenkki kyllä kuolaa naapurin hienon prätkän perään, mutta ei silti tahdo ottaa sitä toiselta pois.