Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 5: Hekumallisuus  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 5: Hekumallisuus

TV2 perjantaina 4.7.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 6.7.03 klo 11.00


Hekumallisuuden syntiin syöksyvät tänä iltana esikoiskirjailija Arno Kotro, seksuaalikasvattaja Susanna Ruuhilahti ja teologi Jaakko Heinimäki. Mutta miksi keskiaikaiset kirkkoisät eivät pitäneet tätä syntiä juuri minään? Ja onko hekumallisuudessa ylipäätään kyse seksistä? Menoa ohjailee studiossa taustapiru Mikko Malm.

Ohjelman inserteissä Outi Alanen pohtii, mitä on halu olla haluttu ja Tuula-Liina Varis kertoo oman näkemyksensä siitä, miten vastahyveen eli Rakkauden harjoittaminen sujuu naisilta – ja miehiltä… Ohjelman lopussa pärähtää käyntiin Tuomari Nurmion ja Make Hillilän hillitön esitys kappaleesta Lihava Rakkaus.

Varoitus: syntien ja vastahyveiden tulkinnat eivät ole kovin perinteisiä!

Keskustelijat:

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä. Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan.

Susanna Ruuhilahti

Kätilö ja seksuaalikasvattaja Susanna Ruuhilahti kiertää nuorten parissa kertomassa avoimesti ja rohkeasti heräävästä seksuaalisuudesta. Avoin ja rehellinen lähestymistapa on saanut myös eräät piirit paheksumaan Ruuhilahden työtä. Yhdessä Pauliina Talvensaaren kanssa kirjoittama Kumisutra-kirja nosti lehdistöä myöten jonkinasteisen haloon. Kirja on lähinnä nuorille suunnattu pieni, mutta monipuolinen tietopaketti. Susanna Ruuhilahti on toiminut myös aktiivisesti kouluttajana Tyttöjen Talossa, Helsingin Kalliossa.

Arno Kotro


Pohdiskeleva valtiotieteiden maisteri (s. 1969) opettaa filosofiaa Herttoniemen lukiossa. Hän kirjoitti opiskeluaikanaan Ylioppilaslehteen aforismeja nimimerkillä A.Kasvo. Yhteensä A. Kasvon tiiviitä elämänoppeja on julkaistu puolensataa. Kotron monin tavoin omakohtainen tilitys rakkauden hekumasta ja eron vaikeudesta ilmestyi esikoiskirjan "Sanovat sitä rakkaudeksi" muodossa keväällä 2003. Kirja nousi toukokuussa Suomen kolmanneksi myydyimmäksi kirjaksi.

Vastahyve Rakkaus

Tuntuu siltä, että ainakin miehet olisivat tosi heikoilla rakkaudessa,
ne ei oikein osaa käsitellä sitä tunnettaan.

Tuula-Liina Varis
kirjailija


Jokaisella ihmisillä on vilpitön halua rakastaa ja tulla rakastetuksi. Tuula-Liina Varis varoittaa pelkäämästä rakkauden menettämistä. Jos sitä
pelkää, rakkauden menettää varmasti. Eikä menetystä edes pidä pelätä, sillä hänen mielestään jokaisen ihmisen elämänkokemukseen pitää kuulua pettymys rakkaudessa - edes yhden kerran. Vaikeinta rakkaudessa on Tuula-Liina Variksen mukaan aito empatia, kyky elää toisen tunteita. Miehen rakkauden edessä hän näkee usein vihan ja raivon, niiden takana avuttomuuden.