Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 6: Vatsan palvonta  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 6: Vatsan palvonta

TV2 perjantaina 11.7.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 13.7.03 klo 11.00


Vatsan palvonta on kuolemansynti, mutta mitä se oikeastaan on? Ja mitä tekemistä himokuntoilulla on sen kanssa? Siihen vastaavat professori Matti Klinge, filosofian tohtori Taina Kinnunen ja tutkija Heikki Mäki-Kulmala. Keskustelijoita yllyttää taustapiru Mikko Malm.

Vastahyveestä eli Kohtuudesta puhuu Mikko Kivinen. Hän laihdutti muutama vuosi sitten 50 kiloa, kun laihdutus "ryöstäytyi hiukan käsistä". Mitä hän ajattelee Kohtuudesta nyt? Tapaamme myös streittarin, joka kieltäytyy kaikista nautintoaineista. Ohjelman lopussa Maarit Hurmerinta yhtyeineen esittää kappaleen Veljeni.

Keskustelijat:

Heikki Mäki-Kulmala

Tampereen yliopiston tutkija Heikki Mäki-Kulmala on Seinäjoella (1951) syntynyt, mutta sittemmin tamperelaistunut filosofian monialayrittäjä: tutkija, journalisti ja opettaja. Hänen tuorein julkaisunsa on keväällä 2002 ilmestynyt kirja Näin puhui Sarasvuo, jossa paneudutaan muodikkaiden selviytymis- ja valmennusoppien ihmeelliseen maailmaan. Mäki-Kulmalalta on valmistumassa myös neuvostomarxismia kriittisesti tarkasteleva väitöskirja sekä kirja Olavi Paavolaisesta, jonka syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta.

Taina Kinnunen

Tutkija, filosofian tohtori ja kulttuuriantropologi Taina Kinnunen nousi julkisuuteen kirjansa "Pyhät bodarit - yhteisöllisyys ja onni täydellisessä ruumiissa" myötä. Kirja on kulttuuriantropologinen kuvaus kehonrakennuksen mielestä. Kirja on myös Kinnusen väitöskirja, joka hyväksyttiin 12.2.2001 Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.

Matti Klinge


Emeritusprofessori Matti Klinge on mm. arvonimilautakunnan jäsen ja on entinen Helsingin yliopiston historian professori, nykyisin eläkkeellä. Hän hoiti pitkään ruotsinkielistä professuuria, vaikka on äidinkieleltään suomalainen. Klinge on palkittu monin mitalein, tunnustuksin ja kunniamerkein. Todellinen akateemisen tapakulttuurin asiantuntija. Klingen teoksia on julkaistu 24 kielellä. Viimeksi julkaistu kirja on nimeltään Humanistin iltapäivä.

Vastahyve Kohtuus

Mun elämänfilosofiaani kuuluu tämmöinen, että vaikeuksia kyllä tulee ja huonoja päiviä ja ikäviä hetkiä. Ei itseään tarvitse tietoisesti
kiduttaa.

Mikko Kivinen
näyttelijä


Jos ihminen ei hallitse kohtuuden hyvettä, hän saattaa menettää elämänilon. Mikko Kivinen laihdutti kerran vahingossa 20 kiloa liikaa: piti pudottaa 30 mutta menikin 50 kiloa. Kuuri riistäytyi käsistä, koska hän oli tehnyt näläntunteesta itselleen nautinnon. Kivinen elää nyt omien mielihalujensa mukaan mutta kohtuudella: koripalloa muutaman kerran viikossa, ei liikaa ruokaa, ei kapakkaelämää. Silti sopivasti olutta, punaviiniä ja konjakkia. Näyttelijän työ kutsumusammattina on opettanut Kiviselle myös ammatillista kohtuutta: itseään ei kannata työllä tappaa.