Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 7: Hengen velttous  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 7: Hengen velttous

TV2 perjantaina 18.7.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 20.7.03 klo 11.00


Hengen velttous vaivaa niitä, jotka ovat saavuttaneet elämässään kaiken sen, minkä ajattelivat olevan saavuttamisen arvoista. Siis pitäisikö jättää kaikki ja lähteä kohti uusia seikkailuja? Keski-ikäisten kuolemansyntiin syventyvät lääkäri Antti Heikkilä, perheterapeutti Kaija-Maria Junkkari ja kirjailija Jaakko Heinimäki. Keskustelua ohjailee taustapiru Mikko Malm.

Hengen velttouden vastahyve on Toivo - ja myös Jalo joutilaisuus. Mitä niillä tarkoitetaan, selviää kirjailija Claes Anderssonin haastattelusta. Ohjelman loppupuolella pääsevät ääneen myös Marjo Leinonen, Petri Peevo ja Sami Vettenranta, joiden esittämä laulu on luonnollisesti Laiskotellen.

Keskustelijat:

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä. Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan

Kaija Maria Junkkari

Teologian lisensiaatti, Doctor of Ministry Kaija Maria Junkkari on tamperelainen perheneuvoja ja työyhteisökouluttaja. Hän on julkaissut teokset mm. Nainen Jumalan kuvana, Avara hellyys, Naiseksi joka olet, Naisen parhaat vuodet sekä yhdessä Lari Junkkarin kanssa kirjan Mieheksi joka olet. Uusin kirja, yhdessä Lari Junkkarin kanssa, ilmestyi huhtikuussa 2003 ja on nimeltään Nykyajan paimentolaiset - työ ja koti maailmalla.

Antti Heikkilä


Kirjassa "Elämän paras aika" (2002) lääkäri Antti Heikkilä toteaa, että keski-ikä on todellisen vallankumouksen ja elämänmuutoksen aika. Viimeistään tuolloin on aloitettava oma itsenäinen elämä. Vasta silloin voi elää elämän parasta aikaa. Muutos koskee elämän fyysistä sekä henkistä puolta. Antti Heikkilä työskenteli pitkään kirurgina. Nyt hänellä on oma vastaanotto eikä hän ole ottanut veistä käteensä enää vuosiin. Hän ei usko kipukirurgiaan.Antti Heikkilän vahvat, nykylääketiedettä ja tutkimusta kritisoivat mielipiteet ja monet kirjat ovat saaneet paljon julkisuutta, mutta myös tuomioita muiden lääkäreiden taholta.

Vastahyve Jalo joutilaisuus

Laiskuus on edellytys sille, että ihminen pystyy keksimään uusia ratkaisuja. Kiireinen ihminen pystyy vain suorittamaan rutiiniasiat.

Claes Andersson
kirjailija, psykiatri


Keinotekoiseen kiireeseen on helppo sortua, jos haluaa vaikuttaa tärkeältä ja tehokkaalta. Pysähtymisen arvo huomataan ehkä vasta tulevaisuudessa.Claes Andersson, itsekin kiireinen mies, sanoo ihmetelleensä aina niitä, joiden on pakko tehdä aivan koko ajan jotakin. Hän sanoo olevansa pohjimmiltaan peruslaiska ja epäsosiaalinen ihminen, jolle ei tee yhtään tiukkaa istua tuolissa ja tuijottaa seinää ? vaikka koko päivä. Itse valittu yksinäisyys on aika ajoin henkeä ravitseva olotila. Kaikille taiteille se on välttämättömyys; Andersson näkee laiskuuden kaiken luovuuden äitinä.