Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 8: Murehtiminen  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 8: Murehtiminen

TV2 perjantaina 25.7.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 27.7.03 klo 11.00


Murehtija haluaa maailman valmiiksi ja kaikki onnellisiksi - ja syyttää itseään, kun niin ei käy. Murehtiminen kuuluu itse asiassa alkuperäisiin kuolemansynteihin, joita oli alun perin peräti 25. Mutta mikä siitä tekee synnin? Keskustelussa ovat mukana tutkija Heikki Mäki-Kulmala, ylilääkäri Eila Heikkinen, professori Markku Ojanen ja taustapiru Mikko Malm.

Murehtimisen vastahyveeksi on määritelty Pyhä huolettomuus. Mitä pyhää siinä on, selviää kirjailija Yrsa Steniuksen haastattelusta. Hän oli uranainen jo ennen kuin uran tavoittelusta tuli naisille arkipäivää. Tosin hänkin joutui maksamaan siitä kovan hinnan pitkän masennuksen muodossa. Ohjelman lopussa pääsevät vauhtiin Ismo Alanko ja Samuli Laiho, jotka esittävät kappaleen Kullankaivajat.

Keskustelijat:

Heikki Mäki-Kulmala

Tampereen yliopiston tutkija Heikki Mäki-Kulmala on Seinäjoella (1951) syntynyt, mutta sittemmin tamperelaistunut filosofian monialayrittäjä: tutkija, journalisti ja opettaja. Hänen tuorein julkaisunsa on keväällä 2002 ilmestynyt kirja Näin puhui Sarasvuo, jossa paneudutaan muodikkaiden selviytymis- ja valmennusoppien ihmeelliseen maailmaan. Mäki-Kulmalalta on valmistumassa myös neuvostomarxismia kriittisesti tarkasteleva väitöskirja sekä kirja Olavi Paavolaisesta, jonka syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta.

Eila Heikkinen

Ylilääkäri Eila Heikkisellä on takanaan pitkä ura mielenterveyden saralla. Vuodesta 2000 hän on johtanut Tampereen kaupungin mielenterveyspalveluja. Tätä ennen Heikkinen toimi 27 vuotta Keijärven psykiatrisen sairaalan ylilääkärinä. Koulutukseltaan hän on psykiatrian ja hallinnon erikoislääkäri. Eila Heikkinen toimii useissa luottamustehtävissä ja on palkittu työstään Mielenterveyden Keskusliiton innovaatiopalkinnolla. Vuoden 2002 Tampereen lääkäripäivillä Heikkinen valittiin vuoden lääkäriksi.

Markku Ojanen


Professori Markku Ojanen on toiminut eri tehtävissä Tampereen yliopistossa vuodesta 1969 lähtien ja nykyään johtaa yliopiston psykologian laitosta. Ojanen on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleja sekä kymmenkunta suurelle yleisölle suunnattua kirjaa ihmismielen koukeroista: mm. "Elämän mieli ja merkitys" ja "Ilo, onni, hyvinvointi". Ojasen vuonna 1975 hyväksytty väitöskirja käsitteli mielisairaalapotilaiden uraa. Markku Ojanen on toiminut yli 30 vuotta Sopimusvuori ry:ssä, joka säätiöpohjalta toimien järjestää mielenterveyspalveluja.

Vastahyve Pyhä huolettomuus

Kun lähestyy kuuttakymppiä, kyllä se jonkin verran rauhaa antaa. Elämää ei voi hallita, sitä voi ja pitääkin yrittää hallita, mutta on sitten annettava periksi myös.

Yrsa Stenius
kirjailija


Pyhä huolettomuus on ehkä vaikeimpia hyveitä, joita kohti elämän aikana pitäisi pyrkiä. Yrsa Stenius katsoo hämmästyneenä omaa elämäänsä: 20 vuotta päällikkötehtävissä, ei lapsia, ei edes avoliittoa. Uraputken sisällä hän ei nähnyt, miten sidoksissa oli muiden määräämään elämään. Kun ura päättyi äkisti, iski vakava masennus. Yrsa Stenius löysi vähitellen elämänilon arjesta: ihmissuhteista, koirista ja harrastuksista, joiden parissa ei tarvitse suorittaa. Pyhän huolettomuuden hallitsee hänen mielestään ihminen, joka osaa nauraa itselleen eikä murehdi asioita, joille ei voi mitään.