Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 9: Välinpitämättömyys  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 9: Välinpitämättömyys

TV2 perjantaina 1.8.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 3.8.03 klo 11.00


Välinpitämätön käpertyy itseensä eikä uskalla enää välittää muista. Mutta miksi ja milloin meistä tuli sellaisia ja onko enää tietä ulos? Entä miten tähän liittyy yritys, joka tarjoaa yrityksille irtisanomispalveluja? Tätä uuden ajan kuolemansyntiä ruotimassa ovat kirjailija Jaakko Heinimäki, yliassistentti Leena Eräsaari, tutkija Ilkka Levä ja taustapiruna Mikko Malm.

Välinpitämättömyyden vastasynti on lojaalisuus, josta puhuu dramaturgi Tove Idström. Hänen mielestään luottamus on maailman pitämistä paikoillaan. Mutta miten maailman voisi pitää paikallaan, jos nykyään pysyvää on vain muutos? Kauko Röyhkä esittää ohjelman lopuksi teemaan säveltämänsä laulun Riku Mattilan säestämänä.

Keskustelijat:

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä. Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan.

Leena Eräsaari

Leena Eräsaari toimii yliassistenttina Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitoksella. Osallistunut keskusteluun ns. neoliberalismista, johon törmäsi tutkiessaan Rakennushallituksen lakkauttamista ja Engelin ja Valtion kiinteistölaitoksen pystyttämistä. Aiheesta syntyi kokonainen kirja: Julkinen tila ja valtion yhtiöittäminen.

Ilkka Levä


FM Ilkka Levä toimii tutkijana Helsingin yliopiston historian laitoksella, jossa hän viimeistelee väitöskirjaa poliisien asemasta ja yhteiskunnallisesta roolista sekä tuon roolin muuttumisen vaikutuksista poliisien koettuun ammatti-identiteettiin
ns. toisen tasavallan aikana (1944-1994). Levä tarkastelee poliisia yhteiskunnallisten ryhmäfantasioiden ja ristiriitojen tuottamien voimakenttien leikkauspisteessä etsien poliisin työkulttuuriin kuuluneita selviytymisstrategioita sekä niihin vaikuttaneita yhteiskunnallisia voimia.

Vastahyve Lojaalisuus

Lojaalisuutta ja solidaarisuutta koetellaan, kun pitäisi tuntea myötätuntoa ja kyetä eläytymään ihmiseen, joka elää aivan toisenlaista elämää kuin itse elää.

Tove Idström
käsikirjoittaja


Luottamus on lojaliteetin ensimmäinen aste. Luottamus puolestaan on maailman pitämistä paikallaan. Tove Idström ajattelee lämpimästi niitä ihmisiä, jotka ovat pitäneet hänen maailmansa pyörimässä, kun on tapahtunut jotakin pahaa. On ollut elämä, johon palata, kun on päässyt tolpilleen. Ihmissuhteiden ja töiden vaihdettavuus on kuitenkin trendikästä. Palkinnon saa siitä, että selviää kolhuitta. On kätevää irtisanoa työntekijä tai ilmoittaa avioerosta sähköpostin välityksellä. Ei tule naarmuja, kun ei näe toisen surua.