Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Osa 10: Tietämättömyys  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute
 
Osa 10: Tietämättömyys

TV2 perjantaina 8.8.03 klo 22.05
uusinta sunnuntaina 10.8.03 klo 11.15


Nykyajan typeryys on kykenemättömyyttä kuunnella omia tunteitaan ja tehdä niiden pohjalta oikeita valintoja elämässä. Tiedosta sinänsä ei kenelläkään ole pulaa, vaan infoähky vaanii meitä kaikkialla. Asiaa pohtivat tutkija Heikki Mäki-Kulmala, kulttuuriasiainneuvos Hannele Koivunen, mediatutkija Markku Koski ja taustapiru Mikko Malm.

Tietämättömyyden vastahyveeksi on valittu Hiljainen tieto, jota ei opita kirjoista, vaan elämänkokemuksesta. Jokaisessa ihmisessä on oma hiljaisen tiedon lähteensä, joka kertoo missä omassa elämässä mennään - jos sitä vain malttaa kuunnella. Siitä kertoo entinen huippu-urheilija ja nykyinen kalastaja Reima Salonen. Lopuksi hiljaisesta tiedosta esittää oman tulkintansa Eija Ahvo.

Keskustelijat:

Heikki Mäki-Kulmala

Tampereen yliopiston tutkija Heikki Mäki-Kulmala on Seinäjoella (1951) syntynyt, mutta sittemmin tamperelaistunut filosofian monialayrittäjä: tutkija, journalisti ja opettaja. Hänen tuorein julkaisunsa on keväällä 2002 ilmestynyt kirja Näin puhui Sarasvuo, jossa paneudutaan muodikkaiden selviytymis- ja valmennusoppien ihmeelliseen maailmaan. Mäki-Kulmalalta on valmistumassa myös neuvostomarxismia kriittisesti tarkasteleva väitöskirja sekä kirja Olavi Paavolaisesta, jonka syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta.

Hannele Koivunen

Hannele Koivunen on filosofian tohtori ja biologian ylioppilas, joka toimii kulttuuriasiainneuvoksena opetusministeriössä ja uskontosemiotiikan dosenttina Helsingin yliopistossa. Hän arvostaa itse eniten Claes Anderssonilta kerran saamaansa titteliä "hiljaisuusneuvos". Koivunen on kirjoittanut lukuisia kirjoja ja artikkeleita ja on suosittu esiintyjä ja luennoitsija. Tarkempia tietoja voi löytää hänen verkkosivuiltaan www.hanneleinen.com.

Markku Koski

Markku Koski on toimittaja, kirjailija ja mediatutkija. Hänen erikoisalueensa on populaarikulttuuri. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat Julkisia eläimiä sekä Lööppikirja (yhdessä Peter von Baghin kanssa).

Vastahyve Hiljainen tieto

Kevät- ja kesäyöt merellä. Vesilintujen huutelu. Auringonlaskut ja -nousut. Kirkas tähtitaivas. Hiljentyä kaiken sen edessä, mitä tämä maailma on.

Reima Salonen
kalastaja


Sisäisen rauhan voi löytää luonnosta, jos uskaltaa nöyrtyä kaiken selittämättömän edessä. Reima Salonen tuntee kiitollisuutta saadessaan katsoa avaruuteen. Ehkä hiukan surua niiden kaupunkilaisten puolesta, jotka eivät pysty ottamaan hiljaista tietoa vastaan. Salonen veisi vieraita merelle kodistaan Taivassalosta, mutta moni tahtoo ensimmäisellä bussilla pois ? vähintään Turkuun illaksi, kaupungin melun turviin. Siellä ihmiset eivät enää puhu toisilleen kasvotusten. Ravintolaporukka ei seurustele keskenään, vaan jokainen höpisee kännykkään jollekin ulkopuoliselle.