Studiomuisteloita, eli mistä sitä lähetystä on tehty

Puhutaan vähän studiosta, siis ralliradion studiosta. Tässä vuosien varrella, vuodesta 2001 mukana olleena, olen nähnyt ja kokenut monta erilaista studiota joista ralliradiota tehdään.

Ensimmäinen kokemukseni oli vuokrattu työmaaparakki Paviljongin aulassa! Kyllä, siellä se portaiden alapäässä jökötti ahdas kuin mikä ja kuuma kuin sauna, mutta tunnelma oli tiivis. Asia tuli sielläkin hoidettua, pääasia että tekniikka toimi. Vanha Kajaani Mix äänipöytä välitti ääntä maailmalle ja pöydillä rallijärjestäjän tietokonepäätteet, ja olihan siellä faksikin. Hyvänä puolena oli se että ikkunasta näki ralliyleisöä, eivät tainneet tajuta että kopista tehtiin radiolähetystä.

Vuonna 2002 siirryimme Paviljongin pihalle, saimme sinne kaksi työmaakonttia, onneksi ne olivat sen ainoan Paviljongissa sijaitsevan puun takana vähän piilossa. Ruma se oli mutta huomattavasti tilavampi kuin edellinen, siinä oli kaksi ikkunaa huoltoalueelle päin. Se vuosi oli vaan niin pirskatin lämmin että kuuma silloinkin oli. Samana vuonna itse vilustuin nukuttuani yhden yön avonaisen ikkunan alla, ei kiva varsinkin kun äänessä pitäisi olla lähes 16 tuntia vuorokaudessa. Tekniikka toimi silloinkin em. välineillä, paitsi että nyt mukana oli kannettava tietokone sähköpostien lukemista varten.

Vuonna 2003 Ralliradio siirtyikin pyörien päälle rekan puoliperävaunuun, ei ikkunoita, kuuma ja ahdas. Studiossa oli muuten takaseinänä avautuva perälauta, hiukan se oli raollaan jotta piuhat mahtuivat jostain kulkemaan. Mahduttiin sitä silloinkin tekemään hyvää ralliradiota. Silloin vieressä oli myös Ylen tv-tuotantoa joten yhteistyö toimi, varsinkin ruokapuolella. Paasosen Janilla oli studiomme vieressä, noin kolmen metrin päässä, teltta josta Ylen porukka kävi hakemassa ruokaa ja Jani pyöritti ravintolaansa ammattimaisesti. Sillon taisin lanseerata Janille, ikävän Saksan rallin ulosajon vuoksi, sanonnan: ”Lähtee kuin Paasonen märältä asfaltilta.” Jani tykkäsi :)

2004 tilanteemme parani entisestään kun saimme studioksi rekan puoliperävaunun jossa ei muuta ollutkaan kuin ikkunoita :) Noihin ikkunoihin laitettiin tuplakalvot jotta aurinko ei niin paljoa lämmittäisi, lämmitti se kuitenkin. Meillä oli sisällä lämpöä tuottamassa viisi henkilöä ja erinäinen määrä koneita ja kaksi ilmastointilaitetta jäähdyttämässä, huima yhtälö joka ”toimi” vain aamuisin. Esimerkkinä eräs aamu jolloin lämpötila studiossa oli 16 astetta, muutaman tunnin kuluttua lämpöä oli kuin huonossa saunassa noin 40 astetta. Vilustuminen iski silloinkin enkä tainnut olla ainoa. Näkyvyys tuosta studiosta oli loistava, vastapäätä Skodan, Mitsun ja Pösön tiimit ja vieressä taisi olla Subaru ja ihan vieressä massiivinen Michelin kumiukko sekä toisella puolella Lutakko. Oli meillä esiintymislavakin jossa muutama haastattelu taidettiin tehdä.

Seuraavana vuonna 2005 olimme samassa perävaunussa, lämpöä ei ollu niin paljoa koska sää ei ollut edellisvuoden mukainen, kuuma. Tämä olikin viimeinen vuosi jolloin tekniikassa meitä palveli uskollinen Kajaani Mix äänipöytä, sitä pelkistettyä analogitekniikka vähän kaipaa. Näinä vuosina IRC:n tarjoama tulospalvelu otti aimo harppauksia eteenpäin, väliaikoihin pystyi jo luottamaan ja sitä kautta, me jotka emme pätkän pätkää nähneet, saimme tuntumaa todelliseen sekuntitaisteluun erikoiskokeiden varrella. Samana vuonna taisimme Sannan kanssa ensimmäistä kertaa blogata studiosta käsin.

Vuosi 2006 olikin studion kannalta täysin mullistava, meidät sijoitettiin Paviljongin auditorion päätyyn, siihen valtavan screenin alle, ikkunattomaan ainakin 8 metriä korkeaan tuolivarastoon. Tilaa oli eikä kuumuuskaan vaivannut, tosin ne ikkunat puuttuivat.

Teknisesti viime vuosi oli haastava ja meille tulikin kullanarvoiseksi avuksi Radion ulkotuotannon poijjat. Viime vuosi oli myös Ylelle valtava satsaus, samalla järjestettiin Yle Kulmilla -tapahtuma joka toi mm. esiintymislavan keskeiselle paikalle, jossa olikin toimintaa koko viikonlopun ajan mm. illan päätteeksi kansainvälinen lehdistötilaisuus kärkikuskien osalta. Siihen liittyikin yksi mielenkiintoinen tapahtuma. Kuskit Marcus, Seb ja Mikko odottelivat lauantaina lehdistötilaisuuden alkua kun kesken valtakunnallisen Ralliradiolähetyksen aikaan Marcus astui studioon ja istahti pöydän ääreen selaamaan tulosmonitoria. Olimme kohteliaita emmekä häirinneet häntä haastattelemalla, olimmehan jo useaan otteeseen sen tehneet. Siinä lähetyksen aikana myös Sebastien tuli ”hengailemaan” studioomme pr-henkilönsä kanssa. Selitimme Sebille mitä me siellä teemme ja hän oli yllättynyt ja innoissaan, puhumattakaan aiemmin meihin nuivasti suhtautuneesta Pariisittaresta. Mikko ei tullut sisällä käymään sillä paikallisena hänellä riitti ystäviä studion ulkopuolella.

Viime vuonna tarjosimme yleisölle Anna Eriksonin konsertin, se oli suksee niin paikan päällä kuin suorana radiointinakin.

Teknisesti siirryimme digiaikaan, äänipöytänä oli hieno Yamaha, vähän monimutkaisempi ja huomattavasti monipuolisempi kuin vanha Kajaani Mix.

Vuosi 2007, studiomme muuttaa jälleen. Tänä vuonna olemme Paviljongin sisäänkäynnin vieressä, siinä vasemmalla puolella pitkässä ja kapeassa ikkunallisessa käytävässä. Tila on jälleen haasteellinen, pöydät joudutaan ryhmittelemään uudelleen. Kaikkina näinä vuosina meillä on ollut ”rinki” jossa jokainen näkee toisensa päätä kääntämättä, miten sitten nyt? Tekniikka varmasti hoitaa tilat siihen kuntoon että yhtämittainen yli puolen vuorokauden työskentely on mahdollista, ja että soundit ovat hyvät. Siinä sitä ollaan näyteikkunassa, yksi ikkunaprinsessa ja viisi sälliä, Sanna parka.

Tehtiin Ralliradiota sitten missä tahansa uskon ja tiedän että päätehtävämme, palvella rallikansaa, ei tule kärsimään olosuhteiden vuoksi tippaakaan.

Käykäähän irvistelemässä ikkunan takana :)

Marko

Pallomeri rules

Etpäs ollutkaan Miettinen mukana välivuoden rallissa 1995, kun ajettiin pelkästään kaksivetoisten MM-pisteistä. Silloin wanhan Radio Jyväskylän studio sijaitsi Laajavuoren hotellin leikkihuoneessa, jossa pystyi tarvittaessa pulahtamaan myös pallomereen. Siihen aikaanhan sekä kaupallinen paikallisradio että Radio Keski-Suomi paahtoivat rallia yötä päivää. Aika vaikea kuvitella moista tilannetta enää tänä päivänä.

Tämän vuoden Radio Keski-Suomen rallitiimistä Radio Jyväskylän puolella vaikuttivat silloin allekirjoittaneen lisäksi ainakin tuottajagurumme Arvo Vuorela ja juuri ikkunaprinsessaksi nimeämäsi Sanna Pirkkalainen. Muistaakseni myös Lievemaa oli mukana. Muista nimistä noin niin kuin päkistämättä tulevat mieleen Arto Nyberg ja Olli Ikäheimo. Kommentaattorina oli VM:n toimitussihteeri Kikka Kuosmanen.

Itsehän olin toki puhtaasti statistin roolissa, juoksupoikana jne. Mutta oli jännää.

Pallomerta ei taida tänäkään vuonna rallistudiosta löytyä?

-th

Ralliradion juontajista!

Ymmärsinkö tästä viestistä oikein, että tämän vuoden rallitiimiin kuuluvat Tuomas Heikkilä, Arvo Vuorela, Sanna Pirkkalainen, Timo Lievemaa, Arto Nyberg sekä Olli Ikäheimo?

Juontajista...

Ilmaisin itseäni näköjään jälleen kerran epäselvästi. Siis kaikki mainitut nimet olivat mukana vuonna 1995 Radio Jyväskylässä. Siitä porukasta tänä vuonna ovat rivissä meikäläisen lisäksi Arvo, Sanna ja Timo.

Nyberg ja Ikäheimo eivät ole mukana tämän vuoden rallitiimissä.

Ralliradion tekijöistä...

Tiimilista julkaistaan tuolla Ralliradion nettipuolella piakoin. Lisäksi sivulle tulee eri tekijöiden henkilöhaastatteluja. Tekniikkaguru Pete Hårdhin mietteitä sieltä jo löytyy. Täällä yhteisön videoblogi -osassa (oikea yläkulma) löytyy Sanna Pirkkalainen livenä maskeeraajan käsittelyssä. Kohta puoleen blogiin ilmestyy myös Tuomas "Tumppi" Heikkilän haastattelu. Hän tekee parhaillaan pitkin Keski-Suomen metsiä juttuja erikoiskokeiden taustoista, kirjoittelee kolumneja ja selostaa erikoiskokeita varsinaisen rallin aikana.

Hatara pää...

Ralliradion -95 tekijöistä vielä. Koskapa allekirjoittaneen pää on hutera, niin ainakin yksi nimi unohtui. Kuten tuolla  Ralliradion kolme ulottuvuutta -osiossa kerrotaan, Aki Laine häärii tänä vuonna Ralliradion uutistoimittajana. Aki oli tietysti myös mukana Laajavuoren leikkihuoneen kinkereissä.

-th

Tumpilla pitää pään tiivistyä...

rallin alkuun mennessä :)
Arvo voisi pikkuhiljaa aloitella kirjan tekemistä, "Ralliradio kautta aikojen" materiaalia lienee vuosien myötä kertynyt vähintää yhteen opukseen.

Jos joku nettiyhteisöläinen ei vielä ole käynyt Radio Keski-Suomen sivuilla niin nyt mars mars, sieltä löytyy paljon uutta matskua mm. tiimiesittelyjä yms. kivaa.
Linkki löytyy sivun ylälaidasta.

"Asialliset hommat hoidetaan ja muuten ollaan kuin ellunkanat."

Voisi tulla aika rankka opus ;)

22 vuoden aikana kuva- ja tarinapankki on täydentynyt aikalailla ja materiaalia on runsaasti. Tallessa on sellaisiakin muistoja, että Harry Potterien fantasiamaailma jää Jyväskylän rallimaailmaan verrattuna toiseksi...