YLE Teema

 

Julkaistu keskiviikkona 07.04.2010 0 175

Tietoa seksistä? – Kyllä, kiitos!

Kirjoittanut: Riitta Jalonen

”Joko muuten Suomessa kohistaan naisten Viagrasta?” kysäisi kanadalainen tuottaja minulta tv-tiedeohjelmien kongressissa pari vuotta sitten. Olin yhtenä kysymysmerkkinä: onko sellaistakin?

Tuottaja kertoi olevansa tekemässä aiheesta dokumenttia, sillä Amerikan puolella oli menossa kiivas keskustelu siitä, tulisiko uudesta lääkkeestä terveydenhoitojärjestelmän hyväksymä korvattava lääke. Hän oli myös kuullut, että Euroopassa uutuus saatettaisiin hyväksyä helpommin.

Samassa tilaisuudessa näimme ja kuulimme muistakin tekeillä olevista seksiä käsittelevistä ohjelmista: oli studiossa jättiläiskokoinen vagina, jonka sisään kurkisteltiin, ja oli siittiöiksi pukeutuneita miehiä, jotka juoksivat kilpaa kohti munasolua. Seksihän on aina ollut kiinnostavaa televisiossa, ja nyt myös tieteellä oli paljon sanottavaa seksistä.

Kirjoitin siis tulevien Teeman tiedeteemojen listalle aiheen seksuaalisuus, ja ohjelmahankkija Nina Tuominen ryhtyi seulomaan tarjontaa. Ohjelmia löytyi paljon, mutta palavereissa Nina puisteli päätään: enin osa oli jotenkin puolivillaista tai sensaationhakuista. Lopulta sinnikkyys palkittiin. Täksi kevääksi meillä oli koossa komea joukko tiededokumentteja, jotka puhuvat seksuaalisuudesta viisaasti ja ajatuksia herättävästi – ja välillä hauskastikin, sillä ne siittiöiksi pukeutuneet miehet juoksevat myös Tiedetorstaissa.

Mikä lähetysajankohta? – No tietysti huhtikuu, jolloin valo humalluttaa ja halu nousee. Koska ilta on jo pitkä ja valoisa, kokosimme 8.4. seksuaalisuus-tiedeteemaan kotimaisen keskusteluohjelman lisäksi jopa kolme hyvin erilaista dokumenttia. Liitimme iltaan vastauspalvelun verkossa, ja myös Radio Suomi lähti mukaan. Viikonloppuna Teemalauantai tuo oman nautinnollisen värinsä keitokseen, maanantaina joukkoon liittyy vielä yhteispohjoismainen Tabu-sarja ja torstaina taas uusi Tiededokumentti.
Siinä siis seksiä teemamaiseen tapaan, olkaa hyvät!

Niin ja oma suosikkini: minusta jokaisen yläkouluikäisen tytön ja pojan, miehen ja naisen pitäisi nähdä Hävystä häpeämättä. Sen verran olisi hyvä tietää ihmisen moninaisuudesta.

 

Riitta Jalonen on YLE Teeman tiedettä, oppimista ja historiaa tilaava ohjelmapäällikkö, joka pyrkii näkemään tiedettä arjessa.

 

Suosittele175 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.