YLE Teema

 

Julkaistu keskiviikkona 28.07.2010 0 158

Kun kauneuden kuori murtui

Kirjoittanut: Viivi Berghem

Kauneus ei ole koskaan irti muusta yhteiskunnasta, sillä kulloinkin valloillaan olevat ihanteet ovat ohikiitäviä heijastumia oman aikansa ilmiöistä, vallitsevista käsityksistä, arvoista ja asenteista.

Rubensmainen runsaus, puuteroidut kasvot, massiiviset peruukit, kahlitsevat korsetit, turnyyrit, radikaali polkka, punaposkinen voimistelija, androgyyni ja haute couture malli, joka ei koskaan saa kasvaa naiseksi. Näin riisutaan ja puetaan aina uudelleen ja uudelleen uusi kauneuden kuori.

Ihminen on pitkään rakentanut oman kuorensa joko erottautumalla tai samaistumalla vallitsevaan arvopohjaan. Ulkoinen olemus on kommunikaation väline. Sen avulla mitataan ja kerrotaan kuka olet tai et ole. 1700-luvulla kirkkaat värit olivat yläluokan etuoikeus, kun taas synkeät kuosit olivat köyhän kohtalona. Nyt taas musta ja harmaa ovat yläluokkaisen eleganssin etabloitunut osa, ja räikeät neonkuosit viestivät yhteiskunnan alempiin kerroksiin kuulumisesta. Kauneuteen kätketyt viestit vaihtuvat, mutta ajasta riippumatta aina äänettömästi paljastamme itsemme, ellemme sitten tietoisesti naamioi todellista minäämme kuoren alle.

Kauan tyydyttiin ulkoisiin muutoksiin, kunnes alkoi esteettisen kirurgian aikakausi. Kauneuden kuori särkyi, kun kehon loukkaamattomuus häväistiin. Veitsen viilto tai implantti muokkaa ihmisen kehoa lopullisesti. Kyse ei ole enää kuoren rakentamisesta vaan pysyvästä muutoksesta. Mitä tämä kehoon kajoaminen kertoo omasta aikakaudestamme? Esteettinen kirurgia istuu hyvin nykyaikamme arvopohjaan: ihanteet on täytettävä välittömästi. Usko henkiseen loistoon ja persoonallisuuden kasvuun on näyttänyt menettäneen arvonsa.

Kauneuden kuori murtuu myös YLE Teemalla: Jean-Paul Gaultier’n, Karl Lagerfeldin, Sonia Rykielin luomukset on ihasteltu sekä Elizabeth Ardenin ja Helena Rubinsteinin kosmetiikkaimperiumin uskomattomat tarinat on kuunneltu. Punaiset matot rullataan ja salamavalojen loiste kaikkoaa. Ulkonäköpaineiden ja kauneuskirurgian raadollinen maailma aukeaa repivällä tavalla, kun elokuun keskiviikkoiltoina nähdään muun muassa Sunny Bergmanin Yli-ikäinen 35-vuotiaana ja Claudia Lisboan Kauneuspakolainen.

Viivi Berghem on tiedottaja, joka vaalii sisäistä kauneuttaan katsomalla YLE Teemaa

Suosittele158 Suosittelee