YLE Teema

 

Julkaistu perjantaina 02.12.2011 0 109

Musiikista elokuvaan Elämän maantiellä

Kirjoittanut: Yrjö Hjelt

Elokuvaan Elämän maantiellä säveltämäni musiikki on nimenomaan elokuvamusiikkia, joka ei pyri täyttämään konserttimusiikin kriteerejä. En ole pyrkinyt suoranaisesti jäljittelemään elokuvan valmistumisajankohdan ja sen kuvaaman aikakauden musiikkia, mutta se on epäilemättä antanut suuntaa monille ratkaisuille.

Musiikkiin sisältyy vaikutteiden kirjo kolmensadan vuoden ajalta. En ole kaihtanut antaa vaikkapa Händelin, Wagnerin tai Svendsenin äänen kuulua silloin, kun assosiaatiot ovat vieneet siihen suuntaan. Hieman dekadentilla viihdemusiikillakin on sijansa. Elokuvassa vilahtava Mussolinin kuva sekä jouluyön tapahtumat elokuvan loppua lähestyttäessä antavat aiheen sitaatteihin: fasistien tunnuslauluun Giovinezza (säv. Giuseppe Blanc), jonka laulamisesta voi Italiassa joutua vankilaan, sekä Franz Gruberin lauluun Jouluyö, juhlayö.

Olen jakanut elokuvan kolmeen näytökseen ja 24 kohtaukseen, joista kukin muodostaa enemmän taikka vähemmän yhtenäisen musiikillisen kokonaisuuden.

Elokuvan päähenkilöihin liittyy paitsi johtoaiheita, melodioita sekä lyhyempiä sävel- tai harmonisia motiiveja, myös tiettyjä instrumentteja ja sointeja.

Elokuvan keskeisin henkilö on posetiivari signor Tarini – nuoren neidon Irmelan ohella. Vaikka elokuvassa puhutaan posetiivista, ei Tarinin käyttämä instrumentti ole posetiivi, vaan ns. katupiano (engl. barrel piano tai street piano). Näin päädyin myös musiikissa viittaamaan katupianoon posetiivin sijasta. Tutustuttuani instrumenttiin tarkemmin, päätin tuoda sen äänen sellaisenaan osaksi elokuvan musiikkia. Niinpä orkesterin lomassa kuullaan aidon vanhan katupianon ääntä, joka on tallennettu Varkauden Mekaanisen Musiikin Museossa helmikuussa 2011. Koska instrumentti on rakennettu vuonna 1890 (Karel Čech, Tsekki), on ymmärrettävää, että se ei ole enää parhaassa terässä – Tarinin instrumentti on varmasti kuulostanut paremmalta. Mutta katsoin, että tallenteen dokumenttiarvo on kuitenkin niin suuri, että sitä kannattaa käyttää. Ja se on sitä paitsi riemastuttavaa kuultavaa.

Suosittele109 Suosittelee