YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

110 vuotta Kekkosen syntymästä 1/2

Julkaistu torstaina 22.07.2010 1 kommenttia 247 suositusta

Vuosien 1962 ja 1968 vaalielokuvat rakensivat hiljalleen presidentin henkilökulttia ja tekivät hänestä kansallissankarin.

tiistai 7.9. kello 21.50, uusinnat pe ja su

TV-arkisto esittää kahden viikon ajan Kekkoseen liittyvää arkistomateriaalia teemalla UKK 110 V.

Ensimmäisessä Kekkos-paketissa tarkastellaan presidenttiä suurmiehenä, sillä molemmat illan ohjelmat on tehty poliittiseen käyttöön vaalielokuviksi.
Vuoden 1962 vaaleihin valmistunut lyhytelokuva Urho Kekkonen valmistui marraskuun alussa 1961, heti Noottikriisin jälkeen.

Elokuvassa Kekkonen osallistuu muun muassa Mannerheimin patsaan julkistamistilaisuuteen ja kiertää Suomea Leonid Brezhnevin kanssa. Värillinen elämäkertaelokuva vie katsojat hiljalleen nousevan henkilökultin äärelle, Suomen ulkopolitiikka henkilöityy jo suoraviivaisesti Kekkoseen. Eikä mainesanoja säästellä: ”Urho Kekkosessa maallamme on presidentti, jonka epätavallisen korkeitten älynlahjojen, luotettavan taidon ja taitavuuden, sekä perusteellisen kokemuksen varaan jokainen kansalainen turvallisin mielin uskoo maan ohjaamisen.”

Vuoden 1968 vaaleihin tehty Urho Kekkonen – valtiomies ja presidentti astuu vielä selvemmin henkilöpalvonnan alueelle ja rakentaa Kekkosesta ihanteellista, kansallista suurmiestä: ”Eränkävijä, talonpoika ja tutkija – suomalaisen luonteen kolme vahvinta kerrostumaa erottuvat harvinaisen selkeästi presidenttimme hahmossa.”

Elokuva alkaa Kekkosen synnyinkodista Lepikon torpasta ja etenee valtiomiesuran esittelyyn, Savon messujen avajaisista valtiovierailuihin ja YK:n yleiskokoukseen, jossa Kekkonen saa juhlapuhujan roolin. Kautta matkan korostetaan 67-vuotiaan ”kepeäjalkaisen” presidentin fyysistä kuntoa. Lopussa Kekkonen on kuin osa suomalaista kansallismaisemaa, valtiolippua ja vaakunaa: ”Urho Kekkonen hakeutuu avaraan maisemaan, jättää taivalta taakseen ja pitää suunnan selvänä”, runoilee elokuvan lopetuslause.

Molemman Kekkosen vaalielokuvat on rahoittanut Maalaisliitto/Keskustapuolue ja valmistanut Suomi Filmi, jonka toimitusjohtaja Risto Orko oli kuulunut Kekkosen ystäväpiiriin opiskeluajoista lähtien.

Nykyperspektiivi tuo vaalielokuviin oman kerrostumansa. Vaalimainonta ja mainosten kieli on muuttunut melkoisesti 1960-luvusta, myös katsojien kokemushorisontti ja tietoisuus mainonnan keinoista on nykyisin aivan toista. Vaalielokuvien äärellä nykykatsoja voi pohtia myös sitä, miksi termi Kekkoslovakia yleistyi kansan suussa.

Lisätietoa ohjelmasta

Urho Kekkonen (1961) 38’33
Kekkosen ja Maalaisliiton vaalifilmi vuodelta 1961. Ohjaus: Harry Lewing, Allan Pyykkö, Orvo Saarikivi ja Armas Laurinen. Käsikirjoitus: Jouko Loikkanen ja Eino S. Repo. Selostaja Risto Mäkelä. Suomi Filmi Oy.

Urho Kekkonen – valtiomies, presidentti (1967) 34’05
Kekkosen ja Keskustapuolueen virallinen vaalielokuva presidentinvaaleihin 1968. Käsikirjoitus: Jouko Tyyri ja Kari Uusitalo, ohjaus Kari Uusitalo. Selostaja Matti Oravisto. Suomi Filmi Oy.

Suosittele247 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

110 vuotta Kekkosen syntymästä 2/2

TV-arkiston UKK 110V -juhlan toinen viikko käynnistyy Pielaveden Lepikon torpasta.

Kommentit

Atro

Paasikiven jälkeen opittiin kansalaisten keskuudessa tuntemaan täällä ja tuolla Kekkonen, joka matkustellessaan jaksoi kätellä sekä suuria että hieman pienempiäkin.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook