YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

110 vuotta Kekkosen syntymästä 2/2

Julkaistu torstaina 22.07.2010 1 kommenttia 212 suositusta

TV-arkiston UKK 110V -juhlan toinen viikko käynnistyy Pielaveden Lepikon torpasta.

tiistai 14.9. klo 21.50, uusinnat pe ja su

Presidentti Urho Kekkosen henkilökultti oli jo kahden kauden johtajuuden aikana kasvanut niin suureksi, että hänen syntymäkotinsa museoitiin. Ohjelmassa Lepikon torppa (1966) Kekkonen tutustuu juuri vihittyyn kotimuseoonsa ja kertoo lapsuudestaan.

Kekkosella oli hyvin kiinteä suhde Lapin luontoon, ja ohjelmassa Presidentti Porojärvellä (1970) seurataankin hänen hiihtoretkeään Suomi-neidon käsivarressa. Talousneuvos Yrjö Alaruikka presidentin hiihtoharrastuksesta ja esittelee kartan avulla aiempien retkien laajuutta; Kekkonen kävi Lapissa hiihtoretkillä säännöllisesti vuodesta 1956 lähtien. Ohjelmassa seurataan hiihtoretkeä, tunturivaellusta ja talvista kalastusta. Somasjärjen tuuliselle jäälle piipahtaa pilkkiseuraksi Ruotsin tuolloinen kruununprinssi Carl Gustav, nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Pikku ohjelmassa Näin tuli tie Veihtivaaraan vuodelta 1975 emäntä Martta Pöllänen Suomussalmen Veihtivaarasta kertoo oman Kekkos-tarinansa. Veihtivaara oli hankalien kulkuyhteyksien ja pitkospuiden takana, mikä hankaloitti paikallisten maanviljelijöiden arkea. Päättäjät pallottelivat Veihtivaaran tiehankkeen kanssa vuosikausia saamatta ratkaisua aikaiseksi, joten Martta Pöllänen hakeutui vaivoja säästämättä itsensä presidentti Kekkosen puheille. Kekkonen piti emännän oma-aloitteisuudesta, ja presidentin myötävaikutuksella Veihtivaaraan tehtiin kuin tehtiinkin maantie.

Vuonna 1980 alkoi jo liikkua huhuja Kekkosen heikentyneestä terveydestä, ja syksyllä 1981 hän joutui jäämään sairaslomalle. Seuraavana vuonna dementoitunut Kekkonen erosi virastaan, ja 25 vuotta kestänyt presidenttikausi päättyi. 31.8.1986 Urho Kekkonen kuoli.

Mies menee – latu jää (1986) on TV2:n Dokumenttitoimituksen muisto-ohjelma, joka esitettiin presidentin kuolinpäivänä. Siinä käydään läpi Kekkosen elämä ja ura ja kerrataan Kekkosen poliittisen linjan merkitys itsenäisen Suomen kehitykselle.

”Urho Kekkonen hiihti kansalleen ladun, jota kelpaa sauvoa kauan ja kauas”, ohjelma summaa. Se on kuvaus siitä, millaisena Kekkosen Suomi väistyi historiaan ja millaisena koko kansan Urkki jäi sukupolven muistoihin.

Lisätietoa ohjelmasta

Lepikon torppa (1966) 24’45
Toim. ja ohj. Hannu Vilpponen.

Presidentti Porojärvellä (1970) 24'18
Tuotanto ja ohjaus Osmo Harkimo ja Jouko Tyyri. Kuvaus Pauli Sipiläinen.

Näin tuli tie Veihtivaaraan (1975) 11’38
Toimitus, kuvaus ja äänitys Raimo Hartzell, Timo Vesterinen ja Lasse Litovaara.

Mies menee - latu jää (1986) 19'34
Toimittaja Heikki Ritavuori, käsikirjoitus Eero Silvasti. Kertoja Erkki Ruokokoski.

Löydä lisää:

Urho Kekkonen, presidentti
Suosittele212 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Muisto-ohjelma jäi minulta näkemättä nukkumaanmenon takia, mutta muut ohjelmat näin kyllä. Oli hienoa, että Kekkonen oli itse paikalla, kun lapsuuden torppa museoitiin. Veihtivaaraakaan en tunne ennestään, mutta maantie oli oikea edistysaskel kulkemiselle.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook