YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

28.1. Teemalauantai: Paholaisen kehtolaulu

Julkaistu keskiviikkona 23.06.2010 0 kommenttia 211 suositusta

lauantai 28.1. klo 21.00-24.05

Rosemaryn painajaisen karmivankaunis kehtolaulu on unohtumaton sävellys. Sen ja monta muuta elokuvamusiikin modernia klassikkoa sävelsi puolalainen Krzysztof Komeda (1931-1969), Roman Polanskin työtoveri ja nerokas jazzpianisti. Teemaillan avaa dokumentti Komedasta, illan päättää tietenkin kauhuelokuva Rosemaryn painajainen.

Dokumentti Komeda, Polanskin säveltäjä kertoo lahjakkaan Komedan lyhyestä elämästä. Hänen musiikkinsa on valtavan suosittua erityisesti Puolassa, jossa hän on kaikkien tuntema myyttinen hahmo. Komeda nousi kansainväliseen kuuluisuuteen Roman Polanskin elokuvien säveltäjänä 1960-luvulla. Hänen tunnetuin yksittäinen sävellyksensä on tunnusmusiikki eli kehtolaulu Polanskin kauhuelokuvaan Rosemaryn painajainen.

Haastateltavina ovat muun muassa Polanski, ohjaajat Andrzej Wajda, Henning Carlsen ja Jerzy Skolimowski sekä Rosemaryn painajaisessa pääosaa näytellyt Mia Farrow. Ääneen pääsevät myös Komedan puoliso ja sisko. Dokumentin on ohjannut saksalainen musiikkijournalisti Claudia Buthenhoff-Duffy.

Komeda seurasi Polanskia Puolasta Hollywoodiin ja sävelsi musiikin myös Polanskin Umpikujaan ja Vampyyrintappajiin. Muu maailma muistaa hänet lähinnä elokuvamusiikista, mutta Puolassa Komedaa palvotaan jazzmuusikkona ja säveltäjänä sekä liki kansallissankarina.

Illan elokuva on tietysti Rosemaryn painajainen (16), hyytävän tyylikäs kauhuelokuva vuoden 1968 New Yorkista. Pääosia esittävät Mia Farrow ja John Cassavetes, tärkeissä sivuosissa ovat Ruth Gordon ja Sidney Blackmer. Modernin Manhattanin julkisivun takana piileksivää noituutta, taikauskoa ja satanismia kuvaava elokuva perustuu Ira Levinin menestysromaaniin.

Teemalauantai on uusinta syyskuulta 2010.

Lisätietoa ohjelmasta

Komeda, Polanskin säveltäjä (Komeda, A Soundtrack for a Life, Saksa 2009), Dokumentti, ohjaus Claudia Buthenhoff-Duffy.

Rosemaryn painajainen (Rosemary’s Baby, USA 1968). Ohjaus Roman Polanski, pääosissa Mia Farrow, John Cassavetes. (16)

Suosittele211 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook