YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

5.3. Teemalauantai: Elokuvamusiikki

Julkaistu tiistaina 19.01.2010 0 kommenttia 372 suositusta

Svengaavan teemaillan aiheina ovat elokuvamusiikin kulta-aika ja Bullitt.

lauantai 5.3. klo 21

Tuore dokumentti Elokuvamusiikin kulta-aika kertoo vuosista 1965-1975, jolloin valkokangas svengasi ainutlaatuisella tavalla. Ranskalaisdokumentissa ovat haastateltavina tuon kulta-ajan säveltäjämestarit Lalo Schifrin, Quincy Jones, John Barry ja Michel Legrand.

Kulta-ajaksi dokumentissa on määritelty orkestroidun ja monikerroksisen elokuvamusiikin aika, jolloin vaikutteita otettiin laajasti jazzista ja ajan muista virtauksista. Musiikin kannalta avainelokuviksi nostetaan Bullitt, Likainen Harry, Petulia, Thomas Crownin tapaus ja Pakotie. Ennio Morriconen monumentaalisia sävellyksiä Sergio Leonen elokuviin ei tietenkään tässäkään kertomuksessa voi sivuuttaa.

Mainiona kuriositeettina mukana on saksalainen Peter Thomas, joka teki musiikin 60-luvun scifi-sarjaan Raumpatrouille. Thomas koki pienen renessanssin, kun hänen musiikkiaan päätyi vuonna 2002 elokuvaan Salaisen agentin tunnustukset (Confessions of a Dangerous Mind). Hänet löysi Quentin Tarantino, jonka nimeä Thomas ei dokumentissa saa millään lausuttua oikein!

Nuoremmista elokuvamusiikin tekijöistä ääneen pääsevät muun muassa Mike Patton, David Holmes (Ocean’s Eleven ja jatko-osat), ranskalaisen Air-duon Jean-Benoit Dunckel ja Nicolas Godin (Virgin Suicides) sekä Morriconen musiikkia soittavan The Spaghetti Western Orchestran jäsenet Denis Blais ja Patrick Cronin. Kaikki he tunnustautuvat kulta-ajan elokuvamusiikin suuriksi faneiksi. He myös korostavat sen itsenäistä arvoa: musiikista voi nauttia kuvista irrallaan.

Godin arvelee pessimistisesti, että elokuvamusiikki taiteenlajina on kuollut. Dokumentin optimistiset loppusanat saa kuitenkin lausua elokuvamusiikin vapautta korostava John Barry: "Mikä tahansa on mahdollista milloin vain."

Kaikki dokumenttiin mukaan valitut elokuvat svengaavat, mutta ehkäpä kaikkein parhaalta kuulostaa Peter Yatesin vuonna 1968 ohjaama toimintajännäri Bullitt (K15). Säveltäjä Lalo Schifrin sai suureksi osaksi San Franciscon kaduilla tapahtuvan poliisitarinan näyttämään ja kuulostamaan todella coolilta. Schifrin itse sanoo kuulevansa musiikin väreinä. Funky! Olennaista on myös Schifrinin taito käyttää hyväkseen hiljaisuutta.

Teemaillan elokuva on siis juuri Bullitt. Pääosassa on Steve McQueen, sanfranciscolainen poliisi nimeltä Bullitt, joka saa vastaansa mafian tappajat. Muissa pääosissa ovat Robert Vaughn ja Jacqueline Bisset.

Bullittin ohjaaja Peter Yates kuoli 9.1.2011.

Teemalauantai on uusinta maaliskuulta 2010.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Elokuvamusiikin kulta-aika (L'Age d'or de la musique de film: 1965-75), dokumentti, ohjaus Thierry Jousse & Nicolas Saada, Ranska 2009.

Bullitt (Bullitt), ohjaus Peter Yates, pääosissa Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset. USA 1968. (K15)

Suosittele372 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook