YLE Teema

 

Teemalauantai

3.11. Teemalauantai: Milos Forman

Julkaistu keskiviikkona 17.10.2012 3 kommenttia 66 suositusta

lauantai 3.11. klo 21.00-24.10

Teemalauantai on omistettu pitkän ja komean uran Tshekkoslovakiassa ja Amerikassa tehneelle elokuvaohjaaja Milos Formanille, joka täytti alkuvuodesta 80 vuotta. Uusi dokumentti Milos Forman ja Hollywood (Milos Forman: Taking Off in America) seuraa Formanin väliin mutkikasta tietä huipulle. Sen jälkeen nähdään Valmont, yksi Formanin lännessä tekemistä menestyselokuvista, pääosissa Colin Firth ja Annette Bening.

Kahdella ohjaus-Oscarilla palkitun Formanin elokuvaura alkoi 1960-luvulla sosialistisessa Tshekkoslovakiassa. Hänen ensimmäiset ohjauksensa Musta Pekka, Vaaleaverikön rakkaus ja Palaa, palaa! ovat europpalaisen uuden aallon hienoimpia töitä, ja niissä voi yhä aistia Prahan kevään ja vapautumisen henkeä. Kun neuvostotankit vyöryivät Prahaan elokuussa 1968, Forman oli Pariisissa. Perhe jäi rautaesiripun taakse, mutta Forman muutti Manhattanille hippien vapaata elämää hämmästelemään.

Formanin ura Amerikassa alkoi flopilla, tosin hienolla sellaisella: Taking Off - otetaan hatkat ei vetänyt yleisöä. Takkuisesti edenneen uran käännekohta oli Michael Douglasin ja Saul Zaentzin tapaaminen. He tuottivat ja Forman ohjasi elokuvan Yksi lensi yli käenpesän, josta tuli magalomaaninen arvostelu- ja yleisömenestys. Ken Keseyn luoma tarina mielisairaalan kovasta kurista puhutteli Formania: "Amerikkalaisille se oli kirjallisuutta, minulle todellisuutta." Elokuva oli myös Jack Nicholsonin suuri läpimurto - samoin kuin pelottavaa ylihoitajaa näytelleen Louise Fletcherin.

Formanin muita suuria menestyksiä ovat olleet Hair ja Amadeus. Ilmaisunvapauden teemaa hän on käsitellyt muun muassa elokuvissa Larry Flynt -minulla on oikeus, Man on the Moon ja Goyan aaveet. Dokumentissa puhuvat Formanin itsensä lisäksi muun muassa Michael Douglas, Louise Fletcher, Hairissa pääosaa näytellyt Treat Williams, Amadeuksessa Salieria näytellyt F. Murray Abraham sekä Larry Flyntiä esittänyt Woody Harrelson.

Teemalauantain päätteeksi esitetään Milos Formanin vuonna 1989 ohjaama Valmont. Choderlos de Laclos’n kirjeromaaniin perustuva elokuva kuvaa valehtelevien ja viettelevien aristokraattien julmia lemmenleikkejä 1700-luvun Ranskassa. Elokuvan aristokraatteina sekä heidän juoniensa kohteina nähdään Colin Firth, Annette Bening, Meg Tilly ja Fairuza Balk.

Samasta kirjeromaanista valmistui vuotta aiemmin myös Stephen Frearsin ohjaama elokuva Valheet ja viettelijät. Muita saman kirjan elokuvasovituksia ovat tehneet muun muassa Roger Vadim, Roger Kumble ja korealainen E J-yong.

Lisätietoa ohjelmasta

Milos Forman ja Hollywood (Milos Forman: Taking off in America), Ranska 2011.  Dokumentti, ohjaus Clara & Julia Kuperberg.

Valmont (Ranska/Britannia 1989). O: Milos Forman. N: Colin Firth, Annette Bening, Meg Tilly, Fairuza Balk, Jeffrey Jones.

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

10.11. Teemalauantai: Grey Gardens - tarua ja totta

Edith Ewing Bouvier Beale oli Jackie Kennedyn serkku, suosittu seurapiirilemmikki- sekä lopulta tyttärensä kanssa ränsistyneeseen kartanoon maailmalta eristäytynyt outolintu. Hänen tarinansa kerrotaan palkitussa tv-elokuvassa ja klassikkodokumentissa.

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Kommentit

Forman fani

Kiitos "Milos Forman ja Hollywood" dokumentin esittämisestä! Upea kertomus hänen elämästään ja työstään.

Musta Pekka

Dokumentti itsessään oli aika halpiskamaa ja hutaisten haastettelun ympärille kasattu, ainoa hyvä asia siinä oli Formanin älykäs olemus ja tapa kertoa elämästään.

Anonyymi

Uusinta??


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook