YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Historiadokumentti

Brittikoti 1950-luvulla

Julkaistu maanantaina 23.09.2013 0 kommenttia 63 suositusta

lauantai 26.10. klo 16.15

”You’ve never had it so good!”

1950-luvulla mustavalkoinen Britannia sai uuden, nuoren kuningattaren ja uudet Technicolor-värit. Elintason nousu ja tekniikan kehitys kirkastivat maailmansodan kolhiman valtakunnan ilmeen, etenkin ihmisten kodeissa ja arkipäivässä.

”Kokeelliseksi insinööriksi” itseään kutsuva Brendan Walker rakentaa neliosaisessa sarjassa kokonaisen 50-luvun mallikodin ja esittelee samalla sen takana olevaa tekniikkaa.

Osa 1. Keittiö. Keittiö on kodin konehuone. 1950-luvulla ulos lensivät massiiviset valurautamankelit ja ruokakomerot, ja niiden tilalle tulivat kaapistot, tehosekoittimet, tiskipöydät ja jääkaapit. Tässä jaksossa nähdään myös, miten syntyvät laminaattilevy ja teflonpinnoitettu paistinpannu.

Osa 2. Olohuone. Tiede ja tekniikka muuttivat tumman, kolkon, harvoin käytetyn edustustilan valoisaksi viihdehuoneeksi. 1950-luvulla televisio tuli koteihin ja silloin myös syntyi nykyaikainen kodinsisustaminen: vaahtomuovi, synteettiset tekstiilit ja entistä vaivattomammat maalit mahdollistivat uudenlaisen ilmeen, 50-luvun helposti tunnistettavan tyylin.

Osa 3. Makuuhuone. 50-luvun makuuhuoneissa syntyi yksi 1900-luvun suurimmista uusista ilmiöistä: teini. Ennen 50-lukua lapset olivat lapsia kunnes muuttivat kotoa. Mutta entistä vauraammassa maailmassa koulun päättävillä 16-kesäisillä oli omaa rahaa ostaa omiin huoneisiinsa omia tavaroita, hiuslakasta radioihin ja levysoittimiin. 50-luvulla brittinuoret ostivat myös sähkökitaroita, joilla he seuraavalla vuosikymmenellä valloittivat maailman.

Osa 4. Ulkona. Sotien jäljiltä brittien puutarhat olivat täynnä kasvimaita ja pommisuojia. 50-luvulla uudet ihmekemikaalit tekivät pihoista värikylläisiä kukkaisunelmia. Maanteillä moottoripyörät käänsivät katseita, ja Marlon Brandokin ajoi Triumphilla. 50-luvulla brittiläiseen elämään tulivat myös henkilöauto, rusketus ja lentomatkailu. Amerikasta saapui mullistava keksintö: teepussi. Sellaisenaan se ei toki briteille kelvannut.

Lisätietoa ohjelmasta

(The House the 50s Built, Britannia 2012) Tuotanto Channel Four

Suosittele63 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Taiteen maantiede: Yhdysvallat

Taidetuntija Andrew Graham-Dixon tutustuu kolmiosaisessa sarjassa Yhdysvaltain taiteeseen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook