YLE Teema

 

Kino Into

Dyynien daami (K15)

Julkaistu perjantaina 11.06.2010 2 kommenttia 194 suositusta

maanantai 30.8. klo 23.40

Tokion vilinää autiolle hiekkadyynille paennut hyönteistutkija kohtaa hiekkaa lapioivan naisen. Psykoseksuaalinen draama kuvaa japanilaista mielenmaisemaa ja elämän turhuutta.

Tokion olympiavuonna 1964 ensi-iltansa saanut Dyynien daami eli Suna no onna kertoo hyönteistutkijasta, joka pakenee kaupungin melskettä karulle alueelle. Miehen majapaikka osoittautuu hiekkakuopaksi. Hänen seuranaan on yksinkertainen nainen, joka käyttää yönsä hiekkasäkkien täyttämiseen. Yritykset poistaa katon rei'istä ja seinänrakosista valuva hiekka eivät ole mitään muuta kuin loputonta ja turhaa taistelua luontoa vastaan.

Hiroshi Teshigaharan ohjaama riisuttu ja absurdi elokuva kuvaa ihmisen hyödytöntä ahertamista. Elokuvaa on pidetty kommenttina jättiharppauksin kehittyvää ja vaurastuvaa japanilaista yhteiskuntaa vastaan.

Synkkä ja hypnoottinen Dyynien daami pokkasi Cannesissa tuomariston erikoispalkinnon. Elokuva sai myös parhaan ohjauksen ja parhaan ulkomaalaisen elokuvan Oscar-ehdokkuudet.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Suna no onna, Japani 1964, 115 min. Ohjaus: Hiroshi Teshigahara. Pääosissa: Eiji Okada, Kyôko Kishida, Hiroko Ito.

Löydä lisää:

Japani, Hiroshi Teshigahara
Suosittele194 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

En ymmärrä, miksi tälle hienolle elokuvalle on lätkäisty noin typerä suomenkielinen nimi. Parempi olisi ollut "Hiekkaa" Kobo Aben samannimisen romaanin mukaan, johon elokuva perustuu (Abe teki myös elokuvan käsikirjoituksen).

Anonyymi

Ehdottomasti samaa mieltä. Suora käännös olisi ollut osuvampi: Suna no onna = Hiekkanainen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook