YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Patakakkonen

Julkaistu torstaina 14.11.2013 1 kommenttia 53 suositusta

Ruokaohjelmien klassikossa keittiömestarit Vanamo ja Kolmonen laittavat maukasta perinneruokaa.

tiistai 26.11. klo 21.50

Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat suomalaisen television ensimmäiset miespuoliset julkkiskokit. Ruokaohjelma Maukasta mutkattomasti alkoi syksyllä 1970 ja nosti letkeästi juttelevan parivaljakon heti kansan suosikeiksi. Ensimmäisessä ohjelmassaan he valmistivat broilerihöystöä, ja totesivat, ettei pieni määrä voita ole ruoanlaitossa pahitteeksi. Eniten askarrutti se, kumpaa broileri tekee padassa: muhii vai muhinoi?

Vanamon ja Kolmosen perusopetuksiin kuului puhtaiden kotimaisten raaka-aineitten käyttö, sokerin välttäminen ja luonnon antimien hyödyntäminen. He korostivat itse tehtyjen, perinteisten ruokien merkitystä, mutta tarjosivat myös vinkkejä suolattomampien ja kevyempien ruokien laittoon. Hyvin modernisti he korostivat myös ruoan tähteiden hyödyntämistä uusien aterioitten aineksina.

Syksyn 1970 ja kevään 1971 Vanamon ja Kolmosen kokkivinkit pyörivät ohjelmistossa nimellä Maukasta mutkattomasti. Sen jälkeen mestarit kokkasivat yhdessä vuosikymmenen loppuun asti ohjelmissa Asia on pihvi (1971–1977), Patakakkonen (1977–1980) ja Kesäkeittiö (1971–1980). Ruoan terveellisyys ja ravintoarvot sekä valmistamisen helppous olivat Vanamon ja Kolmosen ohjelmien yhdistävä tekijä.

Vuonna 1980 Veijo Vanamo lopetti tv-kokkina esiintymisen, mutta Jaakko Kolmonen jatkoi Patakakkosessa vuoteen 1993 saakka. Sen lisäksi hän teki 1990-luvulla Hyvää pataa -ohjelmaa sekä 2000-luvulla lasten kokkiohjelmaa Suolaa ja pippuria.

Tämän syksyn arkistopaketissa keittiömestarit laittavat arkisia herkkuja silakoista, poronlihasta, sienistä ja jauhelihasta.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kokkikaksikko itse teossa

Lisätietoa ohjelmasta

Patakakkonen: Silakkaruokia (1978) Toim. Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo. Ohj. Timo Huotari.
Patakakkonen: Pororuokia (1979) Toim. Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo. Ohj. Timo Huotari.
Patakakkonen: Sienijauheliharuokia (1978) Toim. Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo. Ohj. Timo Huotari.

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ruokaohjelmat ovat usein jääneet katsomatta näläntunteen synnyn vuoksi, mutta nuo pätkät ovat nostalgisia, siksi ne oli pakko katsoa. Varsinkin Kolmonen on konkari. Olen kerran käynyt hänen kotisivuillaankin.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook