YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Pro arte utili 1

Julkaistu perjantaina 14.09.2012 0 kommenttia 97 suositusta

Teeman arkistopaikka uusii design-juhlavuoden kunniaksi kotimaisia muotoilijoita esittelevän Pro arte utili –sarjan 30 vuoden takaa.

tiistai 2.10. klo 22.30

Hyvät henkilökuvat ovat kuin hyvä muotoilu: kestäviä, käytännöllisiä ja mietittyjä.

Kirsti Petäjäniemen Pro arte utili -sarja suomalaisesta muotoilusta on kestänyt aikaa hyvin, ja tietyiltä osiltaan patinoitunut kauniisti. Sarja esittelee tekijälähtöisesti muotoilumme kulmakiviä, avaa tekijöiden ajatusmaailmaa ja työprosessia ja esittelee tuotantoa. Sarja on tehty vuosina 1980 - 81.

Teeman Elävä arkisto uusii sarjan syksyn 2012 aikana neljänä juhlapakettina. Ensimmäiseksi tutustumme 2. lokakuuta modernin muotoilun ja arkkitehtuurimme suurnimiin Alvar Aaltoon ja Eliel Saariseen, sekä juhlitun Kaj Franckin lasimuotoiluun.

Toinen paketti (23.10.) kertoo Suomen muotoilun tarinaa tekstiilien näkökulmasta: henkilökuvissa nähdään Marimekon Tasaraitojen suunnittelija Annikki Rimala sekä tekstiilitaiteilijat Ritva Puotila, Dora Jung ja Li Englund.

Kolmannessa paketissa (13.11.) tutustutaan muotoilun opettajiin ja opiskelijoihin kolmen ohjelman verran, ja henkilökuvissa nähdään hopeaseppä Bertel Gardberg ja tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärvi. Viimeisessä paketissa (4.12.) esitellään neljä eri materiaalin ja erilaisten muotojen parissa työskentelevää muotoilijaa: keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström, käyttölaseja suunnitteleva Jorma Vennola, Muuramen huonekaluista vastaava Pirkko Stenros, ja korusuunnittelija Saara Hopea.

Pro arte utili, hyödyllisen taiteen puolesta, sopii hienosti nimeksi muotoilua käsittelevälle dokumenttisarjalle: useinhan design-tuotteet asettuvat käytännöllisen ja epäkäytännöllisen, uniikin taiteen ja teollisen tuotannon välimaastoon. Parhaimmillaan muotoilu on sekä taidetta että käyttökelpoista. Pro arte utili on ollut myös Taideteollisen korkeakoulun ja sittemmin Aalto-yliopiston motto ja missio.

Lisätietoa ohjelmasta

Pro arte utili: Villa mairea (1980) Maire Gullichsen kertoo Aino ja Alvar Aallosta. Ohj. Kirsti Petäjäniemi. Kuv. Juhani Sarro ja Seppo Oksanen. Leik. Anna-Liisa Ukkola. TV1 Kulttuuritoimitus.

Pro arte utili: Ajaton aalto (1981) Esittelyssä Alvar Aalto. Ohj. ja tuot. Kirsti Petäjäniemi. Kuv. Veikko Mård, Jorma Piironen, Leo Suomela ja Harri Olin. Leik. Risto Salo. TV1 Kulttuuritoimitus.

Pro arte utili: Elielin hengessä (1981) Eliel Saarisen elämäntyötä esittelee taiteilijaprofessori Antti Nurmesniemi. Ohj. ja tuot. Kirsti Petäjäniemi. Kuv. Heimo Meriheinä, Jorma Piiroinen ja Kari Dahlberg. Leik. Paavo Eskelinen. TV1 Kulttuuritoimitus.

Pro arte utili: Lasikylä (1981) Henkilökuvassa muotoilija Kaj Frank. Ohj. ja tuot. Kirsti Petäjäniemi. Kuv. Veikko Mård ja Harri Olin. Leik. Paavo Eskelinen. TV1 Kulttuuritoimitus.

Suosittele97 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook