YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Suomalainen design

Julkaistu torstaina 31.05.2012 0 kommenttia 168 suositusta

Muotoilun juhlavuonna on syytä juhlistaa myös kahden vahvan naisemme syntymän tasavuosia: Marimekon perustaja Armi Ratian syntymästä on 100 vuotta, ja Pentikin perustaja Anu Pentik täyttää 70 vuotta.

tiistai 10.7. klo 21.55

Armi Ratia perusti Riitta Immosen kanssa Marimekko Oy:n vuonna 1951. Marimekosta tuli kymmenessä vuodessa kukoistava yritys, jonka nimeen yhä liitetään mielikuvat rohkeasta, värikkäästä ja ennen kaikkea suomalaisesta vaatesuunnittelusta.

Armi Maria Ratia syntyi Laatokan Karjalassa 13.7.1912. Hän opiskeli tekstiilisuunnittelijaksi, ja hänellä oli oma kutomo Viipurissa ennen toista maailmansotaa. Sodan jälkeen hän työskenteli miehensä omistamassa kangasliikkeessä, ja perusti Marimekon lähinnä markkinoidakseen sen tuotteita. Vuonna 1953 Marimekko palkkasi vaatesuunnittelijaksi Vuokko Nurmesniemen, ja muista erottuva linja alkoi löytyä. Kansainvälinen läpimurto tapahtui, kun presidenttiehdokas Kennedyn puoliso Jacqueline poseerasi Sports Illustrated -lehden kannessa Marimekon vaatteissa vuonna 1960.
Armi Ratia johti Marimekkoa kuolemaansa saakka, vuoteen 1979. Matkalle mahtui nousuja ja laskuja, täyttyneitä ja tyhjiin valuneita haaveita. Vuonna 1976 tehdyssä henkilökuvassa Ilmiömäisiä suomalaisia: Armi Ratia tämä voimanainen pääsee itse ääneen ja kertoo työstään.

Anu Pentikin huikea menestystarina on monille suomalaisille tuttu. Eeva Anneli Pentikäinen toimi 1960-luvun lopulla Siilinjärvellä itseoppineena askarteluohjaajana ja kuvaamataidon tuntiopettajana kouluissa ja opistoissa, mutta suurin intohimo liittyi käsitöihin, nahkavaatteisiin ja keramiikkaan. Kun puoliso sai töitä Lapista Posiolta, tämä kahden pikkulapsen äiti perusti omakotitalon kellariin keramiikkapajan. Kutsumanimi Anu vakiintui käyttöön, ja sukunimi lyhentyi. Vuonna 1971 hän rekisteröi käsityöpajansa ja syntyi Pentik Oy.

Pentikin keramiikkaesineiden nopea suosionnousu 1970-luvulla tuli yllätyksenä, mutta sinnikkäästi kantapään kautta Anu Pentik opiskeli käsityöläisestä yritysjohtajaksi. Dokumentissa Iso pieni tyttö vuodelta 1975 ollaan keskellä suuren nousun vuosia, ja Pentikin keramiikkatehdas oli juuri vihitty käyttöön Posiolla. Se on maailman pohjoisin keramiikkatehdas. Seuraavana vuonna avattiin ensimmäinen oma myymälä Helsinkiin Pohjoisesplanadille. Seuraavina vuosikymmeninä Pentik laajeni ja muuttui: nahkavaatteet jäivät pois, ja yritys keskittyi keramiikkaan. Nykyisin Petikillä on 80 sisutusliikettä Pohjoismaissa ja oma keramiikkatehdas toimii yhä.

Lisätietoa ohjelmasta

Ilmiömäisiä suomalaisia: Armi Ratia (1976) Ohjaaja Lauri Ikonen. Teksti Tuula Saarikoski. Tuotanto: TV2 Dokumenttitoimitus.

Iso pieni tyttö – Anu Pentik (1975) Ohjaus ja suunnittelu Eeli Aalto. TV2 Dokumenttitoimitus.

Suosittele168 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook