YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Suomalainen design

Julkaistu lauantaina 26.05.2012 1 kommenttia 133 suositusta

Suomalaisen tekstiilitaiteen, hopeaesineitten ja keramiikan jäljille opastavat Dora Jung, Björn Weckström, Tapio Wirkkala, Eero Rislakki ja Birger Kaipiainen.

tiistai 29.5. klo 21.50

Suomalaisen muotoilun voittokulku maailmalla oli 1950-luvulla jo tunnustettu tosiasia: pieni maa panosti paljon muotoiluun ja niitti mainetta kansainvälisissä katselmuksissa ja näyttelyissä.

Tekstiilitaitelija Dora Jung valmistui Taideteollisuuskoulusta vuonna 1932, ja hän perusti heti oman kutomon Helsinkiin. Maailmanmaineeseen Jungin omintakeiset kuvakudokset nousivat 1950-luvulla, kun hän voitti Grand Prix –palkinnon jokaisesta Milanon triennaalista: 1951, 1954 ja 1957. Jung suunnitteli Tampellalle sekä käyttö- että taidetekstiilejä, ja teki lisäksi runsaasti julkisia tekstiiliteoksia ja kirkollisia tekstiilejä. Lyhytohjelmassa Kuvakudos syntyy (1956) seurataan Jungin työskentelyn monimutkaisia vaiheita.

Hopean hohdetta (1964) näyttää hopeamalmin tien kaivoksesta koruksi ja käyttöesineeksi. Hopea taipuukin moneen palkittujen muotoilijoiden Tapio Wirkkalan, Björn Weckströmin ja Eero Rislakin käsissä. Wirkkala oli tunnettu monipuolinen muotoilija, joka liikkui suvereenisti lasimuotoilusta aterimien ja kokonaisuuksien suunnitteluun. Weckström oli maamme tunnetuin korumuotoilija, Lapponia Jewelleryn pääsuunnittelija, jonka näyttävät Planetaariset laakson myöhemmin löysivät tiensä jopa Tähtien sota –elokuvaan. Eero Rislakin käsistä on peräisin muun muassa klassinen Helkaman Jopo-pyörä; koruja hän on suunnitellut Kalevala Korulle.

Birger Kaipiaisen keramiikka ja design ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille, vaikka tekijää ei aina osattaisikaan nimetä – sen verran erottuvan eksoottista, värikästä ja dekoratiivista hänen tuotantonsa on. Dokumentissa Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus (1977) matkataan keraamikon maailmaan seuraamalla kiehtovia työvaiheita Arabian tehtailla. Luovaa työtä selostaa lyyrisesti Antero Karapalo, taiteilija itse kertoo vaikutteistaan, jotka liittyvät ortodoksiseen kulttuuriin ja bysanttiin.

Lisää Elävässä arkistossa:

Suomalaisen luonnon ja muotoilun syvä yhteys

Lisätietoa ohjelmasta

Kuvakudos syntyy (1956) Tuottaja Kari Lavola. Teksti Eila Pajastie. Selostus C-E. Creutz. Esiintyjä Dora Jung. Tuotanto Lii-filmi.

Hopean hohdetta (1964) Ohjaaja Osmo Harkimo. Kuvaaja Veikko Mård. Äänittäjä Kaarlo Nissilä. Esiintyjät Björn Weckström, Tapio Wirkkala ja Eero Rislakki. Tuotanto Suomen Televisio.

Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus (1977) Ohjaaja Lauri Ikonen. Selostaja Antero Karapalo. Esiintyjä Birger Kaipiainen. Tuotanto TV2 Dokumenttitoimitus.

Suosittele133 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Design ei minulla ole suosittua. Kuvakudos kuulostaa erikoiselta, mutta tekstiilityö vaatiikin näppäryyttä. Hopean hohdetta-ohjelmassa ei ihan mitaleita nähty, mutta muistan hyvin kyllä Tähtien sodan prinsessa Leian ja myös Jopo-pyörän.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook