YLE Teema

 

Sunnuntaimatinea

Hiljainen pako

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 4 kommenttia 262 suositusta

sunnuntai 6.2. klo 12.50

Ainutlaatuinen scifi-jännäri yksinäisestä avaruusaluksesta, jolla säilytetään viimeisiä rippeitä maapallon alkuperäisestä luonnosta. Elokuvan viesti tuntuu yhtä ajankohtaiselta nyt kuin elokuvan valmistuessa vuonna 1972.

Hiljainen pako (Silent Running) tapahtuu kaukaisessa avaruusaluksessa mutta käsittelee ihmisen, luonnon ja teknologian suhdetta otteella, joka tekee siitä elokuvahistorian ehkä ensimmäisen ekologisen elokuvan.

Hiljainen pako kertoo avaruusaluksesta, joka kiertää hiljalleen aurinkokuntaa Saturnuksen lähettyvillä kuljettaen maan luonnon viimeisiä jäänteitä. Mutta maan konfliktit leviävät myös tälle viimeiselle keitaalle ja miehistön käsketään tuhota kasvitarhat ja palata maapallolle. Eräs miehistön jäsenistä nousee kuitenkin kapinaan kolmen pienen robottinsa avulla.

Elokuvan ohjaaja Douglas Trumbull oli vastannut Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun uraauurtavista erikoistehosteista. Näiltä osin Trumbullin ensimmäinen oma ohjaustyö Hiljainen pako on hyvin samankaltainen elokuva ja itse asiassa sen Saturnus-jakso oli alun perin tarkoitus kuvata Kubrickin elokuvaan, mutta tehostetekniikka ei vielä tuolloin mahdollistanut sitä.

Tehosteista huolimatta Trumbullin elokuva säilyttää ihmiset ja luonto-tematiikan elokuvan keskipisteenä. Niinpä se on kestänyt aikaa paremmin kuin useimmat muut 1970-luvun tieteiselokuvat, ja sen loppukuvat kuuluvat lajityypin koskettavimpiin.

Elokuvan pääosia esittävät Bruce Dern, Cliff Potts, Ron Rifin ja Jesse Vint.

(Kirjoittanut Vesa Nykänen)

Hiljainen pako esitettiin edellisen kerran Teemalla Kino Scifi -sarjassa kesällä 2010.

Lisätietoa ohjelmasta

Hiljainen pako (Silent Running), USA, 1972. O: Douglas Trumbull. N: Bruce Dern.

Suosittele262 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Yleinen mielipide

Loistavaa! Tupu, Hupu ja Lupu pitkästä aikaa. Tätä elokuvaa en ole sitten lapsuuden päivien nähnytkään.

Anonyymi

Totisesti, tätä on odotettu vuosikausia! Pisteet taas Ylelle!

Boxey

Pitäkää silmällä tämän elokuvan lavasteita, joista melkein puolet ovat samoja kuin vuoden 1978 Galactica-telkkarisarjassa. Nostalgia on aivan rajattomissa lukemissa...

Anonyymi

"Hiljainen pako (Silent Running) tapahtuu kaukaisessa avaruusaluksessa mutta käsittelee ihmisen, luonnon ja teknologian suhdetta otteella, joka tekee siitä elokuvahistorian ehkä ensimmäisen ekologisen elokuvan."

Samana vuonna tehty Solaris käsittelee myös ihmisen ja luonnon suhdetta, ja luontoa teknologian ja tieteen alistamana. Tematiikka poikkeaa, mutta myös kyseenalaistaa väitteen tämän olemisesta ensimmäinen ekologinen elokuva. Toisaalta on aika turhaa vertailla Hiljaista Pakoa tähän Tarkovskin mestariteokseen. Kiinnostava pätkä tämäkin!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook