YLE Teema

 

Ihanaa Leijonat ihanaa!

Julkaistu keskiviikkona 27.04.2011 1 kommenttia 188 suositusta

torstai 28.4. klo 19.00

Santtu Luodon dokumentti Ihanaa Leijonat ihanaa! palaa vuoden 1995 kevään jääkiekkotunnelmiin. Suomi voitti toistaiseksi ainoan jääkiekon maailmanmestaruutensa Tukholman Globenissa 7.5.1995. Finaalissa kaatui ikiaikainen nöyryyttäjä Ruotsi. Sinä päivänä Suomi meni täysin sekaisin: kadut täyttyivät spontaanista kansanjuhlasta, joka huipentui Helsingin Kauppatorilla. Ilon taustalla soivat myös nousukauden duurisoinnut: Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi ja Nokia teki huimaa nousuaan.

Mutta millainen oli suomalaisen jääkiekon pitkä tie maailmanmestaruuteen ja kuinka suuri ansio siitä kuuluu ruotsalaisvalmentaja Curt Lindströmille? Entä miten maailmanmestaruus vaikutti lamasta toipuvaan Suomeen?

Vuoden 1995 kultajoukkue asetti ennen kisoja yksiselitteisen - ja tuolloin epäsuomalaisen - tavoitteen: joukkue lähti voittamaan. Dokumentti valaisee, kuinka ikuisiksi luusereiksi leimatut Leijonat saavuttivat tämän tavoitteen ja millaisia vaiheita se edellytti. Haastateltavina ovat muiden muassa maailmanmestarit Ville Peltonen, Timo Jutila ja Jarmo Myllys sekä valmentajia ja muita kiekkotoimijoita. Myös suomalaisfanit avaavat muistojensa aarreaitan.

Dokumentissa on runsaasti arkistomateriaalia, josta paljastuu muun muassa se, ketkä valtakunnan ykköspolitiikot hakeutuivat mukaan voitonjuhliin, ja se, kuinka paljon kisajuomaa mahtuikaan suomalaisfanin lippukeppiin.

Ihanaa Leijonat ihanaa on saanut nimensä kappaleesta, joka koostettiin vuosia kisojen jälkeen selostaja Antero Mertarannan huudahduksista. Mertaranta ei tiettävästi lausunut kertaakaan Tukholman turnauksen aikana kyseistä lausetta kokonaisena. Kansakunnan muistiin se on kuitenkin jäänyt lähtemättömästi.

(Dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla 6.2.2010 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös jääkiekon MM-finaali 1995 kokonaisuudessaan.)

Jääkiekon MM 1995 Elävässä arkistossa.

Santtu Luodon blogi aiheesta.

Lisätietoa ohjelmasta

Ihanaa Leijonat ihanaa! Käsikirjoitus ja ohjaus Santtu Luoto, kuvaus Klaus Sundman, vastaava tuottaja Jukka Heinonen / Tarinatalo 2010.

Suosittele188 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Tuolla 95-mestaruusfiilistelijöille perustettu Facebook-yhteisö :)
http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Niinku-vuos-ois-95/193902810650782


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook