YLE Teema

 

Kino Suomi

Insiders (16)

Julkaistu torstaina 22.08.2013 2 kommenttia 64 suositusta

Lauri Törhösen kulttielokuvassa nuoret juppimenestyjät itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa.

1980-luvun nousukauteen liittyi monia ilmiöitä, joihin tiivistyi ajan henki. Yksi muistettavimmista oli yhdysvalloista rantautunut young urban professionals eli yuppie-kulttuuri, joka Suomessa sai nimen juppikulttuuri. Jupit olivat nuoria city-ihmisiä, jotka valmistuivat nopeasti (usein kaupallisille aloille) ja pyrkivät määrätietoisesti keräämään omaisuutta ja etenemään urallaan.

Juppien myötä syntyi uusi elitistinen kaupunkikulttuuri, johon kuuluivat narsismi, kalliit autot ja puvut, luksusasunnot, varhaiset muotihuumeet ja suljetun piirin klubit. Suurimmiksi ihanteiksi nousivat nuoruus ja kauneus, kuntosalit ja kokaiini tulivat Suomeen. Raha ja sen näkyvä kuluttaminen olivat keskeisellä sijalla, arvoihin kuului sosiaalisen aseman korottaminen ja parempituloisten sisäpiiriin pääseminen.

Lauri Törhösen elokuvan juppinuoria ovat sukufirman toimitusjohtaja Lasse (Mikko Reitala), hänen lakimiehensä Petri (Ilkka Heiskanen), Lassen tyttöystävä Ringa (Niina Nurminen) ja valokuvamalli Maiju (Katja Kiuru). Nelikko kompuroi ihmissuhteissa, sisäpiirikaupoissa ja rikoksen poluilla; kannettavat Mobira-puhelimet, City-lehdet ja poreammeet kuluvat käytössä, muskeliveneet ja prameat autot kiidättävät juhlista kattohuoneistoon. Ajan ilmiöiden esittely on nostanut elokuvan vuosien saatossa kulttimaineeseen.

Nuorten näyttelijöiden kaarti koostui enimmäkseen ensikertalaisista: teatterikoululaiset Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen ja Markku Mustonen tekivät esikoisroolinsa, samoin Sari Puumalainen, joka oli vasta lukiossa kuvausten aikoihin. Katja Kiurulla oli jo kokemusta useammasta elokuvasta.

Elokuvasta leikattiin myös kolmiosainen sarja MTV:lle; se on esitetty kolmesti nimellä Insiders – sisäpiiri.

Lisätietoa ohjelmasta

Insiders (1989) Pääosissa: Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen, Katja Kiuru ja Markku Mustonen. Ohjaus: Lauri Törhönen. Tuotanto: Fantasiafilmi Oy.

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mitä kaipaat 80-luvulta, Lauri Törhönen?

Lauri Törhonen tarkkaili 80-luvun juppielämää sivusta. Elokuvaohjaajan työ antoi mahdollisuuden kokea jetset-elämää itsekin: helikoptereita, kilpa-autoja, matkapuhelimia. Työn alla on nyt eräänlainen 2010-luvun Insiders. Lue haastattelu!

Valkoinen kääpiö (12)

Timo Humalojan elokuvassa Pohjoisen jäämeren alueella tapahtuu ydinkatastrofi ja kaivosinsinööri Borg joutuu kohtaamaan lopullisen tuhon läheisyyden.

Kommentit

Petri

Kiitos Riisuminen ja Insiders elokuvien esittämisestä, vaikkakin ne löytyvät minulta dvd:nä. Kysyisinkin nyt Yle teemalta että aijotaanko Lauri Törhösen elokuvaa Palava enkeli esittää kanavalla?

Yle Teema

Palavaa enkeliä on enemmänkin toivottu, ja selvitämme mahdollisuuksia sen esittämiseen. Mitään tarkempaa ei kuitenkaan tässä vaiheessa voi luvata!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook