YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Isä Brownin salaisuus (S)

Julkaistu perjantaina 06.09.2013 0 kommenttia 46 suositusta

sunnuntai 6.10. klo 18.00

Teeman Kino Klassikossa on esitetty dekkarielokuvien sarjaa mm. Sherlock Holmesin ja neiti Marplen tahdissa. Kimaran päätteeksi nähdään vielä yksi suosittu ja omaperäinen etsivähahmo, katolinen pappi isä Brown, joka alun perin G.K. Chestertonin humoristisissa rikostarinoissa. Nyt nähtävässä elokuvaversiossa Isä Brownin salaisuus häntä esittää Alec Guinness.

Kun isä Brown lähtee viemään historiallisesti arvokasta ristiä Roomaan, ryhtyy hän varotoimiin taideaarteita ympäri Eurooppaa vohkineen mestarivaras Flambeaun varalta. Kukaan ei tiedä miltä valeasuja käyttävä Flambeau oikeasti näyttää, ja niinpä matkasta muodostuu heidän välilleen aikamoinen älyjen mittelö, jota käydään mm. Pariisin katakombeissa ja Ranskan maaseutukartanoissa.

Chestertonin luoma isä Brown oli ystävällinen, lähes aina mustaa sateenvarjoa mukanaan kantava katolinen pappi ja amatöörietsivä, jota ei niinkään motivoinut mysteerien ratkaisu ja rikollisten rankaiseminen vaan hairahtuneiden sielujen opastaminen kaidalle tielle. Tarinat saivat ytimensä Chestertonin ironisesta huumorintajusta ja toisaalta vankasta kristillisyydestä. Alec Guinness on kertonut kuinka hän itse kääntyi filmausten aikana katoliseen uskoon tätä sielunpaimenta näytellessään.

Guinnessin ohella elokuvan pääosissa nähdään mainio joukko ajan brittinäyttelijöitä, kuten Peter Finch, Joan Greenwood, Cecil Parker ja Bernard Lee. Elokuvan on ohjannut Robert Hamer, jonka kuuluisimmassa elokuvassa, mustan komedian huipputeoksessa Kruunupäitä ja hyviä sydämiä, Guinness näytteli peräti kahdeksaa eri roolihahmoa.

Lisätietoa ohjelmasta

(Father Brown/The Detective, Britannia1954) O: Robert Hamer. N: Alec Guinness, Peter Finch.

Suosittele46 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook