YLE Teema

 

Itseohjautuvat aivot

Julkaistu torstaina 24.06.2010 2 kommenttia 271 suositusta

Tiedemiespiirejä on kohahduttanut neuroplastisuuden käsite. Onko aivoilla kyky uusiutua ja muokata omia toimintojaan?

keskiviikko 15.6. klo 16.45, uusinta la klo 17.25

YLE Teeman kanadalainen tiededokumentti Itseohjautuvat aivot (The Brain That Changes Itself) näyttää, kuinka voimme uuden tiedon avulla hoitaa vakavista aivovammoista kärsiviä potilaita.

Aivojen perusanatomia luonnosteltiin 400 vuotta sitten. Kuluneiden vuosisatojen ajan ajateltiin, että aivot eivät kykene perustavaa laatua olevaan muutokseen. Uskottiin, että ihminen saa tyytyä sellaisiin aivoihin, jotka hän on syntymässään saanut.

Uusimmat tutkimukset osoittavat nämä ajatukset vääriksi. Aivot nimittäin kykenevät muokkaamaan sekä rakennettaan että toimintaansa ajattelun ja aktiivisuuden avulla. Entä miten rakkaus, seksi, ihmissuhteet, oppiminen, addiktiot, kulttuuri, teknologia ja psykoterapia vaikuttavat aivoihin?

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: The Brain That Changes Itself

Dokumentti on nähtävissä 30 päivän ajan YLE Areenassa.

Tuotanto: 90th Pararell Productions Inc., Kanada.

Löydä lisää:

aivot
Suosittele271 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Siittiöiden kilpajuoksu

Tietokonegrafiikan ja dramatisointien keinoin tehty huikea kisa on alkamassa. Kilpailussa on mukana 250 miljoonaa siittiösolua, ja vain yksi voittaja pääsee hedelmöittämään munasolun.

Seksin ilot

Hyvässä seksissä saavutetaan ylimaallinen yhteys kumppaniin, mutta miten tie onnelliseen seksielämään löytyy? Ohjelmassa haastatellut henkilöt pohtivat seksin merkitystä elämälleen ja koko hyvinvoinnilleen.

Kommentit

Paula

Hei

Saisiko tämän mahdollisimman pian uusintana, voiko tallentaa?

Miehellä todettu keskivaikea Alzheimer. Tämä ohjelma vakuutti häntä enemmän kuin mitkään omat puheeni siitä, että aivoja täytyy sairaudesta huolimatta tai nimenomaan siksi harjoittaa eri tavoin.

Mutta kun mielessä ei asiat pysy ja paperit kaikki hukkuu, tarvitsisi kertausta. Jos tämän katsoisi viikoittain hänen kanssaan, saisimme keskusteluumme aivan eri tason.

Kiitos ohjelmasta!!

Anonyymi

Hei !

Olisi todella hienoa, jos ohjelman voisi esittää uudestaan tai laittaa uudelleen YLE areenalle katsottavaksi. Meitä olisi monta innokasta ohjelman katsojaa:)


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook