YLE Teema

 

Tiededokumentti

Kivikautiset juuremme

Julkaistu perjantaina 04.04.2014 3 kommenttia 25 suositusta

torstai 22.5. klo 21.00

Me olemme kivikauden ihmisiä: kehomme ei ole suunniteltu kestämään nykyaikaista elämää, eikä se ole siihen myöskään sopeutunut. Elämäntapasairaudet – korkea verenpaine, diabetes, selkävaivat, allergiat – vaivaavat meitä, koska vietämme luonnotonta elämää.

Hampaamme on tarkoitettu repimään ja hajottamaan sitkeää ja kovaa ruokaa, ei mussuttamaan jauhelihaa ja pehmeää leipää. Siksi purentamme on heikkoa eivätkä hampaat mahdu suuhumme ilman oikomishoitoja. Tuki- ja liikuntaelimemme on tarkoitettu avojaloin kävelyyn maastossa – mutta sen sijaan kävelemme asfaltilla ja istumme autoissa ja tietokoneiden ääressä, seurauksena selkävaivoja ja lättäjalkoja. Suhteemme ravintoon vasta onkin erilainen kuin esivanhemmillamme. Ennen ihminen jahtasi ravintoa ja söi otsansa hiessä. Nyt liika ravinto on todellinen uhka.

Viime vuosina kasvava joukko tutkijoita on alkanut soveltaa tietoja ihmisen evoluutiosta lääketieteeseen, ja eräät käsitykset terveydestä ovat kääntyneet päälaelleen. Esimerkiksi allergiasta kärsiviin istutetaan loisia sietokyvyn palauttamiseksi – ihminenhän on vuosimiljoonien aikana sopeutunut elämään loisten kanssa. Erilaiset esihistoriallisista elämäntavoista inspiraationsa saaneet dieetit ovat myös muodissa. Missä muussa meidän olisi hyvä palata kivikauteen?

Lisätietoa ohjelmasta

(Das Steinzeitrezept, Saksa 2013) Tuotanto SWR

Suosittele25 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Design

"kehomme ei ole suunniteltu kestämään nykyaikaista elämää."
Ihminen on laiska ja moraaliton.
Näinhän se on. Kaikki on suunniteltu. Mitään ei uutta ei synny itsestään. Ainoastaan rapistuminen (entropia) tapahtuu itsestään.

Darwinilainen "kehitysoppi" teoria on kuollut.

Kehitystäkö

Vai on se ihminen jäänyt kivikaudelle. Missä se herra "Evoluutio" on ?
Eikö ihminen kehity ?
Onko meille on koulussa valehdeltu ? Maailman paras peruskoulu.

Anonyymi

Evoluutio on kääntynyt toisinpäin koska nykyään "heikompi aineskin" pärjää. Ennen pärjäsi vahvin ja tervein, nyt riittää kun on vaan ovela vaikka allergiat olisikin, ja ne sitten periytyvät lapsille.

Kehitystäkö kirjoitti:
Vai on se ihminen jäänyt kivikaudelle. Missä se herra "Evoluutio" on ?
Eikö ihminen kehity ?
Onko meille on koulussa valehdeltu ? Maailman paras peruskoulu.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook