Lääketieteen huipulta
Julkaistu torstaina 22.04.2010 0 kommenttia 238 suositusta
Lääketieteen huipulla (Super Doctors, Britannia 2008) on BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja, jossa keskitytään lääketieteen uraauurtaviin hetkiin, kun on jouduttu tekemään päätöksiä, jotka saattavat pelastaa ihmishenkiä tai olla kohtalokkaita potilaan kannalta. Jokaisessa jaksossa keskitytään tiettyyn alaan, ja samalla seurataan potilaiden tarinoita aina ratkaisuun asti. Kiitos niiden ensimmäisten rohkeiden koekaniinien, jotka kokeilevat uusia hoitoja, lääketieteellä on mahdollisuus mennä eteenpäin.
Professori Robert Winston johdattaa katsojan lääketieteellisesti merkittäviin tapauksiin, jossa myös tunteet ovat pinnassa potilaiden tulevan epätietoisuuden johdosta. Sarjassa näytetään operaatioita ja hoitoja, jotka voivat tulevaisuudessa olla varsin tavallisia kuten tietokoneohjatun robotin suorittama pienen vauvan leikkaus tai kantasoluhoitojen kokeilu.
Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan robottien tekemiin leikkauksiin. Minkälaiset mahdollisuudet tämänkaltainen teknologinen harppaus antaa? Eikö ihminen pystyisi itsekin tekemään samanlaisia operaatioita? Onko kyse kalliista leluista vai uraauurtavasta teknologisesta uudistuksesta? Tulevaisuudelta odotetaan paljon, mutta tällaisia leikkauksia tehdään jo nyt. Jaksossa tutustutaan muun muassa robottikädellä tehtyyn aivokasvainleikkaukseen.
Toisen jakson aiheena on kantasolututkimus, josta toivotaan ratkaisua kehitettäessä kehon omaa parannussysteemiä. Voisiko ihmiskeho joskus kasvattaa ja korvata itse omia osiaan? Kantasoluhoidoilta odotetaan ihmeitä, mutta lääketieteelliset kokeet ovat vasta alkamassa. Kuitenkin monissa maissa, joissa lääketieteelliset rajoitukset eivät ole niin tiukkoja, ihmeparannuksia mainostetaan jo nyt ja hoitoja luvataan, vaikka niiden vaikutuksista ei ole lääketieteellisiä todisteita.
Lääketiedettä harjoitetaan myös hyvin toisella tavalla vailla mitään teknologian tuomia mahdollisuuksia. Viimeisen jakson keskiöissä on ortopedian kirurgi Steve Mannion, joka kiertää kriisialueita ja kehitysmaita yrittäen kehittää paikallista lääketiedettä ja sairaanhoidon toimintatapoja. Jaksossa matkustetaan Malawiin, joka on eräs maailman köyhimmistä maista. Steve yrittää kehittää synnynnäisen epämuodostuman kampurajalan uutta hoitomuotoa, joka on yleistymässä paitsi kehitysmaissa myös länsimaisessa lääketieteessä hyvien tulosten myötä.
Osa 1. Robottilääkärit
Lääketiede ottaa koko ajan käyttöönsä tekniikan uusimpia sovelluksia ihmishenkien pelastamiseksi. Robotit ovat jo tulleet leikkaussaleihin, mutta millaisissa tilanteissa niitä käytetään?
Osa 2. Ihmehoidot
Kuinka ihmisen elimistön oma puolustusjärjestelmä saadaan sairauden kohdatessa toimimaan tehokkaammin? Tänään tutustutaan kantasolututkimusten teoreettisiin ja todellisiin hyötyihin.
Osa 3. Pieni askel
Köyhässä Malawissa työskentelevä ortopedi Steve Mannion ryhtyi hoitamaan lasten ja aikuisten kampurajalkatapauksia leikkausten sijaan Ponseti-menetelmällä. Tulokset yllättivät kaikki.
Lisätietoa ohjelmasta
Alkuperäinen nimi: Superdoctors
Tuotanto: BBC, Britannia
Kesto: 51 min / jakso.
Löydä lisää:
lääketiedeLähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut