YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Populaarimusiikki

Lähikuvassa Rauli "Badding" Somerjoki ja konsertissa Badding

Julkaistu tiistaina 15.06.2010 2 kommenttia 209 suositusta

maanantai 27.9. klo 21.10, uusinnat pe ja su

Suomalaisen rokin uranuurtajaan laulaja Rauli Badding Somerjokeen on yhdistettävä tango. Suomalaista tangoa hän nimittäin kuunteli nuoruudessaan radiosta ja grammarista. Parhaita tulkitsijoita olivat Veikko Tuomi, A. Aimo ja tietenkin Olavi Virta. Badding kuunteli myös rokkia. Ainoa ero tangon ja rokin välillä oli, että A. Aimo ja Elvis elivät eri kulttuureissa.

Baddingin uran alkuvaiheeseen liittyy sensaatioita. 60-luvulla yhteistyö M. A. Nummisen kanssa oli jo alkanut, kun Badding yhtyeineen heitettiin ulos Jyväskylän kulttuuripäiviltä. Jenkka epäsiveellisten julkaisujen levittämisestä oli liikaa virkavallalle. Sitten Badding sai käteensä Jarkko Laineen tekstejä, ja niiden rytmi oli juuri se oikea.

Läpimurto tuli 1970-luvun alussa Chuch Berryn kappaleella Fiilaten ja höyläten. Sittemmin jukeboxien ykkösrokkia olivat Baddingin esittämät Elviksen ja Berryn kappaleet, joihin Laine ja Hector tekivät suomenkieliset sanat, sekä Baddingin itsensä sävellykset.

1970 ja 80-luvuilla Badding keikkaili ja levytti täystyöllistyneenä laulajana, milloin tiiviimmällä, milloin löyhemmällä tahdilla. Ohjelmistossa oli rokkia, tangoa ja humppaa, uutta ja vanhaa yhdessä. Rauli menehtyi vuonna 1987 alkoholimyrkytyksen ja sairauksien seurauksena. Nuorena kuollut arka laulajalahjakkuus oli kuitenkin ehtinyt elämänsä aikana jättää lähtemättömän arven suomalaisen rokin maailmaan sekä monien häntä ihailleen suomalaismuusikoiden sydämiin.

Peter von Baghin ohjaama ja käsikirjoittama henkilökuva (1983) todistaa suomalaisen tangon ja mustan rockin olevan samaa inhimillistä sukujuurta Raulin omin sanoin. Ohjelmassa nähdään Baddingin esittämiä lauluja Iltatähti-ohjelmasta vuodelta 1973 sekä ote elokuvasta Arvottomat. Henkilökuvan jälkeen Badding nähdään lisäksi Toiset Helsingin laulujuhlat (1977) ja Nuotit hukassa -ohjelmien (1980) työnauhoilla. Mukana laulut Ja rokki soi, Nuori rakkaus, Sulamith, Tammerkoski, Kukkolaulu, Pikku Arja ja Paras haihtua vaan.

Badding Elävässä arkistossa

Löydä lisää:

Rauli Badding Somerjoki
Suosittele209 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

bändi hukassa

Mikä porukka säestää Baddingiä tuossa Nuotit hukassa pätkässä ja keitä siinä oli mukana?

Atro Niiniluoto

Badding oli aikansa tulkki, muttei aina pitänyt julkisuudesta. Konserttitaltioinneista en tunnistanut Kukkolaulua, mutta muita kyllä. Varsinkin Nuori rakkaus on paras kautta aikojen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook