YLE Teema

 

Leninin testamentti

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 8 kommenttia 232 suositusta

Leninin testamentti on Varlam Shalamovin kuuluisaan novellikokoelmaan perustuva draamasarja vankileirikokemuksista Kolymassa.

Leninin testamentti

lauantai 11.9. - 27.11.  klo 19.15

Varlam Shalamov syntyi ortodoksipapin ja opettajan perheeseen Vologdassa vuonna 1907. Saatuaan hyvän peruskoulutuksen hän jatkoi opintojaan yliopistossa. Siellä hän liittyi Stalinia vastustavaan opiskelujärjestöön, jonka seurauksena hänet tuomittiin pakkotyöhön kolmeksi vuodeksi.

Kärsittyään tuomionsa Shalamov ryhtyi lehtimieheksi toimien samalla yhä aktiivisemmin valtaapitäviä vastaan. Vain muutamaa vuotta myöhemmin pakkotyö odotti jälleen. Shalamov tuomittiin ensin viideksi ja uudestaan kymmeneksi vuodeksi Kolymaan, Siperiaan.

Lukuisat eristyssellissä vietetyt vuodet murensivat hiljalleen miehen terveyttä, ja päästessään lopulta vapauteen Shalamov oli väsynyt, sairas mies. Henkinen kantti oli kuitenkin vahvistunut entisestään, ja Shalamov tallensi järkyttävät vankileirikokemuksensa novellikokoelmaan "Kolyma Tales", joka julkaistiin kotimaassa vasta postuumisti - kun Neuvostovalta oli viimein tulossa tiensä päähän.

Novellikokoelmaa pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä venäjänkielisistä teoksista, ja sen pohjalta on kuvattu Teemalla nyt nähtävä 12-osainen televisiosarja Leninin testamentti. Se kertoo kaunistelemattomasti Shalamovin elämästä, mutta myös neuvostovallan yönmustasta elinkaaresta.

Sarjan ohjaaja Nikolai Dostal syntyi vuonna 1946. Hän valmistui vuonna 1971 Moskovan yliopistosta toimittajaksi ja kymmenen vuotta myöhemmin käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Hänen ensimmäinen elokuvansa valmistui vuonna 1985 - kaikkiaan hän on ohjannut kolme tv-sarjaa ja kahdeksan elokuvaa.

Shalamovin tarinaan Dostal tutustui 1980-luvun lopulla, kun ensimmäiset Shalamovin novellit julkaistiin. "Silloin tajusin ensi kertaa, että hän on todella kirjailija ja hänen teoksena kirjallisuutta", on Dostal sanonut venäläisessä tv-haastattelussa. Dostal palasi Shalamovin pariin 90-luvun lopussa, kun hänen runojaan ja muita teoksiaan alettiin julkaista lukijoille laajemmin. "Tajusin silloin, että tämä henkilö ja hänen persoonallisuutensa pitää tehdä tutuksi maassa, jossa hän syntyi, eli, kärsi ja teki luovaa työtään".

TV-sarjan pääosissa nähdään Vladimir Kapustin, Elena Lyadova, Alexander Trofimov, Irina Muravyova, Mark Naassan, Danila Kozlovsky ja Roman Madianov. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Yuri Arabov ja Oleg Sirotkin. Ohjaus on Nikolai Dostalin.

 

11.9.
Osa 1.
Nuoren Varlam Shalamovin pitkä ja kivulias tarina alkaa.

18.9.
Osa 2.
Varlam viettää nimipäivää perhepiirissä. Isä suuttuu hentomieliseen poikaansa, joka ei suostu surmaamaan ainuttakaan elävää olentoa, ei sorsaa eikä kuttua.

25.9.
Osa 3.
Shalamov opiskelee Moskovassa juridiikkaa ja samaan aikaan hän löytää poliittisen aktiivisuuden. Ennen pitkää hän levittääkin yliopistossa Leninin kirjettä, jossa tämä arvostelee Stalinia kovin sanoin.

2.10.
Osa 4.
Varlamia syytetään propagandasta, vastavallankumouksellisen kirjallisuuden valmistamisesta ja levittämisestä sekä agitaatiosta neuvostovallan kumoamiseksi. Tämän vuoksi hänet tuomitaan kolmeksi vuodeksi leirille.

9.10.
Osa 5.
Varlamin onnistuu kuin ihmeen kautta välttää kuolema. Heti kun hän on vapautunut leiriltä, sinne saapuu Moskovasta "vieras", joka määrää ammuttaviksi kaikki vastavallankumoukselliset opposition edustajat.

16.10.
Osa 6.
Varlam vangitaan ja hän joutuu jälleen Butyrkan vankilaan, jossa hänelle luetaan ankara tuomio - viisi vuotta työleiriä. Hänet lähetetään kärsimään tuomiotaan Kolymaan.

23.10.
Osa 7.
Varlam aloittaa jälleen elämisen leirin ankarien sääntöjen mukaan. Hän tekee raskasta työtä ja näkee nälkää. Jotkut vangit eivät kestä ankaria oloja, vaan menettävät järkensä. Shalamov lakkaa pelkäämästä kuolemaa.

30.10.
Osa 8.
Leiripäällystön pyynnöstä kavaltaja Skorosejev suostuttelee leiritoverinsa pakoyritykseen. Pakoa ehdotetaan myös Varlamille, mutta hän ymmärtää heti juonen ja vetää nenästä provokaattoria.

6.11.
Osa 9.
Yksi vangeista tekee ilmiannon Shalamovista saadakseen ylimääräisen leipäannoksen. Kuulustelussa Varlam ei myönnä syyllisyyttään vedoten heikkoon terveyteensä. Lääkäri kuitenkin julistaa hänet terveeksi.

13.11.
Osa 10.
Shalamov saa jälleen kymmenen vuoden leirituomion. Vuonna 1946 Kolymaan saapuu Asja Koval. Hän tulee sairaalaan, jonne Varlam tuodaan kahden eristyssellissä vietetyn vuorokauden jälkeen.

20.11.
Osa 11.
Vuonna 1951 Varlam Shalamov vapautetaan, mutta hän jatkaa työskentelyään sairaalassa. Hän sanoutuu irti vasta kahden vuoden kuluttua ja lähtee Moskovaan tapaamaan runoilija Boris Pasternakia.

27.11.
Osa 12.
Varlamin onnistuu löytää töitä Moskovasta. Hän saa myös tarvitsemansa asuntolahuoneen ja elintärkeät ruokakupongit. Yksinäisyydessään hän alkaa kirjoittaa kertomuksia lohduttomista vuosistaan Kolymassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Zaveshtshanie Lenina / Lenin's Testament

Ohjaus: Nikolai Dostal

Käsikirjoitus: Juri Arabov ja Oleg Sirotkin

Tuotanto: MakDos, 1993

Pääosassa: Vladimir Kapustin

Löydä lisää:

Lenin, Varlam Shalamov
Suosittele232 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Kerrassaan loistelias ja koskettava sarja, jossa joka kuva on tarkkaan harkittu kuin itsenäinen taideteos!

Koska Venäjältä löytyy tällaisia helmiä, niitä voisi tuoda Ylen ohjelmistöön enemmän. Ei ainakaan taso laskisi.

durdom

Ensimmäisessä jutun kappaleessa on iso asiavirhe: Salamov ei suinkaan liittynyt Leniniä vaan Stalinia vastustavaan järjestöön.

Kaikin puolin erinomainen sarja!

Kiitos huomiostanne, virhe on nyt korjattu.
YLE Teeman nettitoimitus

Saali ettei kolyman juttuja ole kaannetty suomeksi, kirjastostakan ei loydy kuin grafiitti ruotsiksi. Englanninkielisen version kolyma tales ja grafite saa edullisesti amatzonista.

Anonyymi

Hieno hankinta, lisää tällaista Ylen ohjelmistoon. Kiinnostava aihe,m josta olisi helppo tehdä tusinaviihdettä. Mutta tämä sarja on positiivisella tavalla hidastempoinen, hieno pääroolisuoritus ja koskettava aina toistuva alkukuva ja -lause sekä aiheen hienosti todellisuuteen sitovat aidot loppukuvat, hyvä säästeliäästi käytetty musiikkikin.

Jussi

Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastohausta löytyi :
Tekijä Šalamov, Varlam
Teoksen nimi Kolyman kertomuksia / Varlam Šalamov ; [suomennos: Ulla-Liisa Heino]
Julkaisutiedot Helsinki : Orient Express, [1991]

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Kerrassaan loistelias ja koskettava sarja, jossa joka kuva on tarkkaan harkittu kuin itsenäinen taideteos!

Koska Venäjältä löytyy tällaisia helmiä, niitä voisi tuoda Ylen ohjelmistöön enemmän. Ei ainakaan taso laskisi.

Pekka Eloranta

Loistosarja ! Toivottavasti tulee uusintana. Uskottava, realistinen vailla "happy endiä". Maisemat ja kuvaus hyviä. Olisi kiva tietää missä Kolyma-jaksot kuvattu. Tämän sarjan pitäisi olla pakollinen kaikille entisile taistolaisille, samoin entiselle DDR:n tunnustamiskomitean puheenjohtajalle Tarja Haloselle.

Anonyymi

Järkyttävä dokumentti, tämä jää mieleen eikä koskaan unohdu. Jälkeenpäin huomasin, että minä-kerronnasta siirryttiin vankeuden päätyttyä sairaala- ja mielisairaalajaksoissa ulkopuolisempaan havainnoijan kerrontaan. Koko sarjasta jäi paljon ajateltavaa.

Kyllä Venäjän kansa on kärsinyt! Elinikäodote vieläkin alle 60 vuotta. Toinen vielä jatkuva kärsimyksen paikka on Venäjän armeija. Toivoisin, että uudet valtaapitävät tarttuisivat tähän ja kieltäisivät 2-vuotisen simputuksen. Haluaisin vedota Medvedeviin että parantaisi varusmiesten oloja, sillä olisi laajasti hyvää tekevä vaikutus venäläisiin - myös varusmiesten tulevien vaimojen ja lasten elämään. Venäläiset ansaitsevan paremman elämän.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook