YLE Teema

 

 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!

Maupassantin tarinoita

Julkaistu maanantaina 07.06.2010 0 kommenttia 247 suositusta

Guy de Maupassantin novelleihin perustuvien draamojen sarja perjantain alkuillassa ja sunnuntaiaamuisin. Tekstitys suomeksi ja ranskaksi.

perjantai 20.8. klo 17.55

Guy de Maupassant oli ranskalainen 1800-luvun kirjailija. Hänet on usein nimetty yhdeksi parhaista novellin taitajista, ja näiden maailmankuulujen novellien dramatisointeja esitetään nyt perjantain alkuillassa ja sunnuntain aamuissa. de Maupassantin teokset ovat koruttomia ja inhorealistisiakin, ja hänen tyylinsä onkin lähellä naturalismia. de Maupassant kuvaa ihmisiä arkisissa tilanteissa kaunistelematta. Realismin ja pikkutarkan kuvaamisen hän oppi Gustave Flaubertilta, joka otti de Maupassantin suojatikseen. 

 

Perjantaisin
16.6. Huone nro 11
25.6. Eräs ilta
2.7.   Adoptiopoika
9.7.   Miss Harriet
30.7. Vanha ystävä
6.8.   Sängyn laidalla
13.8. Ruusupoika
20.8. Sikamainen Morin
27.8. Perintö
Sunnuntaisin
6.6.   Koru
13.6. Huone nro 11
20.6. Sikamainen Morin
          Vanha ystävä
27.6.  Perintö
4.7.    Isä ja poika
25.7.  Nöyryytys
1.8.    Ruusupoika
8.8.    Adoptiopoika
15.8.  Isä Amable

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Maupassant: Adoptiopoika
(Aux Champs)
Naapurina asuvilla perheillä nimeltä Tuvache ja Vallin on yhteensä kahdeksan lasta. Perheet ovat aina tulleet hyvin toimeen, mutta eräs tapahtuma muuttaa kaiken. Muuan lapseton kaupunkilaisnainen tarjoutuu ostamaan Tuvachen perheen nuorimmaisen. Perhe pitää naisen tarjousta kohtuuttmana ja torjuu sen. Sen sijaan naapuriperhe tarttuu syöttiin, mikä takaa perheelle taloudellisen turvan. Tarjouksen hylännyt perhe soimaa naapureita heidän teostaan ja välit ovat huonontuneet. Vuosia myöhemmin pihaan ajaa auto ja adoptoitavaksi annettu poika tulee tapaamaan perhettään.

Pääosissa: Pierre Derenne, Marianne Basler, Anne Benoît, Jean-Louis Coullo'ch ja Bernard Blancan. Ohjaus: Olivier Schatzky. Käsikirjoitus: Pierre Leccia.

 

Maupassant: Eräs ilta
(Une soirée)
Lakimies ja amatööritaiteilija, herra Saval, matkustaa Pariisiin nauttimaan kaupungin kiehtovasta kulttuurielämästä. Ravintolassa hän tutustuu oikeaan taiteilijaan, joka kutsuu hänet kotiinsa järjestämilleen tärkeille juhlille, jossa Saval voisi kohdata muita nimekkäitä kulttuuripersoonia. Imarreltu herra Saval ottaa kutsun vastaan iloiten, mutta juhlista tulee aivan toisenlaiset kuin hän osasi kuvitellakaan.

Pääosissa: Thierry Frémont ja Clément Sibony. Ohjaus: Philippe Monnier. Käsikirjoitus: Gérard Jourd'hui ja Cécile Maistre.

 

Maupassant: Huone nro 11
(Chambre 11)
Kunniallinen rouva Amandon viettää kaikin puolin nuhteetonta elämää. Kukaan ei tiedä, että hänellä on tarkoin varjeltu salaisuus. Salanimeä käyttäen nainen kohtaa salaisia rakastajia hotellissa huoneessa numero 11. Eräänä iltana kaksoiselämä on vaarassa paljastua, sillä hotellihuoneessa häntä odottaa rakastajan sijasta miehen ruumis. Rouva Amandon on paniikissa: paljastuuko hänen salaisuutensa ja tuleeko hänen kaksoiselämänsä julki?

Pääosissa: Clotilde Courau, Vincent Martinez, Laurent Gerra ja Jean-Luc Porraz. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jacques Santamaria.

 

Isä Amable
(Le Pere Amable)
Poika uhmaa isäänsä viemällä vihille naisen, joka odottaa toisen miehen lasta. Isä ei sulata poikansa ryhtymistä aisankannattajaksi. Pojan kuollessa vaimo jää yksin appensa armoille.

 

Maupassant: Isä ja poika
Metsästysretkellä harhaluotiin kuoleva isä tekee tunnustuksen pojalleen. Isällä on ollut vuosien ajan rakastaja, köyhä ompelijatar. Viimeisenä toivomuksenaan isä pyytää poikaansa huolehtimaan naisen elannosta myös tulevaisuudessa.

Pääosissa: Jean Rochefort, Julien Rochefort. Käsikirjoitus: Jean-Charles Tacchella. Ohjaus: Marc Rivière.

 

Maupassant: Koru
Vähävaraisen kirjanpitäjän vaimo haluaa nauttia ylellisyyden humalluttavasta tunteesta edes hetken. Valmistautuessaan tanssiaisiin hän pyytää varakkaalta ystävältään lainaksi timanttikaulanauhan. Kuinka ollakaan nainen kadottaa kallisarvoisen korun. Peittääkseen katoamisen aviopari päättää korvata aidon korun jäljitelmällä. Onko valheella liian lyhyet jäljet?

Pääosissa: Cécile de France, Thomas Chabrol. Käsikirjoitus: Gérard Jourd'hui, Jacques Santamaria. Ohjaus: Claude Chabrol.

 

 

Maupassant: Miss Harriet
(Miss Harriet)
Kuuluisa taidemaalari vajoaa muistoihinsa nähdessään taulun, jonka hän nuorena maalasi. Matkoillaan hän kohtasi kerran puritaanisen englantilaisnaisen, Miss Harrietin.

 

Maupassant: Nöyryytys
Ruokapöydän iloista ruhtinaallisesti nauttinut majatalonpitäjä sairastuu vakavasti ja joutuu vuoteenomaksi. Alituiseen juoksuttamiseen kyllästynyt vaimo toteaa tyydytyksen tunteen saattelemana, että aviomiehestä on tullut kunnoton riesa. Muutoksen vahvistama vaimo keksii keinon nöyryyttää miestään perusteellisesti.

Pääosissa: Joël Demarty, Anne Plumet. Käsikirjoitus: Gérard Jourd'hui, Jacques Santamaria. Ohjaus: Jacques Santamaria.


Maupassant: Perintö
(L'Héritage)
Virkamiehen tytär saa perinnön jolla on ehto: hänen on mentävä naimisiin ja saatava lapsi. Tytär naitetaan sulhaselle joka on kyvytön jatkamaan sukua. Kuinka turvata lapsensaanti - ja perintö?

N: Chloé Lambert

 

Maupassant: Ruusupoika
(Le Rosier de Madame Husson)
Rouva Husson arvostaa traditioita. Vanhan perinteen mukaiseti kylän viattomin ja sivein neitonen kruunataan ruusuneidoksi. Kun sopivaa ehdokasta ei tunnu löytyvän, päätetään kruunata yksinkertainen mutta vilpitön nuorukainen ruusupojaksi. Palkintoseremoniaa seuraavan päivällisen aikana poika kuitenkin katoaa jäljettömiin. Kun hänet aikanaan löydetään, on pojasta tullut kuin toinen ihminen.

Pääosissa: Marie-Anne Chazel, Julien Cottereau, Marie Vincent ja Jean-Claude Frissung. Ohjaus: Denis Malleval. Käsikirjoitus: Anne Andrei.

 

Maupassant: Sikamainen Morin
(Ce cochon de Morin)
Pariisin junassa huonotapaisuudestaan kuuluisa kauppias, Morin nimeltään, yrittää lähennellä nuorta naista. Hätääntynyt nainen huutaa apua, ja hänen syytöstensä nojalla Morin pidätetään. Lehtimies Labarbe yrittää auttaa Morinia ja lähtee tapaamaan tytön perhettä saadakseen neidon peruuttamaan syytteen. Matkalla kuitenkin kaikki muuttuu, ja Morin menee hautaan kunniattoman teon tahraamana. Vuosien kuluttua Labarbe kohtaa jälleen saman tytön, ja saa ikävän muistutuksen menneisyydestä.

Pääosissa: Julien Boisselier, Hande Kodja, Didier Bénureau ja Michèle Garcia. Ohjaus: Laurent Heynemann. Käsikirjoitus: Laurent Heynemann ja Jean Cosmos.

 

Sängyn laidalla
(Au bord du lit)
Kreivi Sallure on päättänyt suhteensa rakastajattareensa. Samalla vaimon omat touhut ovat tehneet miehen sairaalloisen mustasukkaiseksi. Leppyäkseen tuohtumuksesta vaimo pyytää mieheltään rahaa vastineeksi palveluksista. Jos mies haaskaa rahojaan naiseen, eikö ole kannattavampaa haaskata perhepiirissä?

Pääosissa: Françoise Gillard, Denis Podalydes, Nadine Marcovici. Ohjaus: Jean-Daniel Verhaeghe. Käsikirjoitus: Gérard Jourd'hui.

 

 

Maupassant: Vanha ystävä
(L'ami Joseph)
Vankkumattomat monarkistit herra ja rouva Meroul saavat vieraakseen herran kouluaikaisen ystävän, joka vannoo voimakkaasti tasavaltalaisuuden nimeen. Joseph, tuo vanha ystävä, on vakuuttava persoona, joka ujuttaa isännilleen uusia ajatuksia, koettaen hienovaraisesti käännyttää heidät toisen ideologian tielle. Miten hyvin kasvatettu isäntäpariskunta onnistuu hankkiutumaan eroon miehestä olematta epäkohtelias?

Pääosissa: Régis Laspalès, Evelyne Bouix, Daniel Martin ja Bernard Ballet. Ohjaus ja käsikirjoitus: Gérard Jourd'hui.

Pääosissa: Philippe Torreton, Bruno Putzulu. Käsikirjoitus: Jean-Charles Tacchella, Gérard Jourd'hui. Ohjaus: Gérard Jourd'hui.

Löydä lisää:

Ranska, Maupassant
Suosittele247 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook